Nadezhda Tolokonnikova i är en av de tre i punkbandet Pussy Riot som åtalas för huliganism. Foto: Misha Japaridze / Scanpix
Nu har en teater om Pussy Riot premiär. Foto: Misha Japaridze / Scanpix

Varför vill vi ha kultur som är baserad på verkligheten?

5:58 min

I dag susar mycket information förbi oss i sociala medier. För att få ett sammanhang på den informationen vill vi allt mer ta del av verklighetsbaserad kultur.

Gör sociala medier att vi hellre tar del av berättelser som är baserade på verkligheten än fiktiva berättelser?

Minns du Pussy Riot?

Enligt Mia Gerdin som jobbar på P1:s kulturredaktion skulle sociala medier kunna vara en förklaring till att det är inne med verklighetsbaserad teater just nu.

Det sker mycket på sociala medier. Det är korta meningar och budskap. Och då kan man längta till att gå bakom rubrikerna.

På fredag har pjäsen Pussy Riot premiär och Mia Gerdin tror att det är ett exempel på en verklig berättelse som folk vill få gestaltad:

– Vad hände i den där kyrkan när Pussy Riot blev arresterade? Vad var upprinnelsen och vad blev konsekvenserna? Det är sånt man inte får reda på i det här korta nyhetsflödet men som gör att man kanske längtar till att se en pjäs.

Något kittlande i att det faktiskt har hänt

Malin Stenberg som är regissör för ”Pussy Riot – en punkbön” på Dramaten menar att pjäsen inte är en dokumentär, utan fiktion. 

– Däremot har vi tagit hela händelsen och gjort den till vår, så det är klart att allt finns ju där, säger hon.

Hon tror att verkligheten lockar publik eftersom det finns något kittlande i att det faktiskt har hänt.

– Det är tacksamt för här finns allting: spänning, kärlek och svek. Alltså alla grundingredienser som finns i en vanlig Shakespearepjäs. Plus att vi får ett yngre och feministiskt perspektiv, säger Malin Stenberg.

"Vi längtar efter ett sammanhang"

Redan på 1960-talet exploderade samhällstillvänd och verklighetsbaserad teater. Nu upplever kulturjournalisten Mia Gerdin det boomar igen.

– Jag tror att vi längtar efter sammanhang. Det så snabbt att få reda på saker, men det går också väldigt snabbt att glömma. Efter något år så tänker man: Vad var det som hände egentligen? Och då kan en pjäs eller bok svara på den frågan, säger Mia Gerdin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista