Emelia Johansen är en av de 200 000 som är drabbade av endometrios. Foto: Amanda Darehed/Sveriges Radio
Emelia Johansen är en av de 200 000 som är drabbade av endometrios. Foto: Amanda Darehed/Sveriges Radio

Emelia är en av alla som drabbats av endometrios: "Jag har inte samma liv kvar"

1:45 min

Regeringen tycker att endometriosvården måste bli bättre. Därför ska de ge 6 miljoner kronor till Socialstyrelsen för att ta fram nationella riktlinjer för sjukdomen.

– När det är som värst ligger jag i sängen, spyr och tar mina tyngsta mediciner, berättar Emelia Johansen som har endometrios.

Hon fick symptom när hon var 17 år, ett år senare fick hon diagnosen och i dag är Emelia Johansen 23 år.

Orkar knappt gå till skolan

Det var också hon själv som sa till läkaren att hon trodde att hon hade endometrios. Sjukdomen har förändrat hennes liv.

– Jag har inte samma liv kvar, säger Emelia Johansen och fortsätter:

– Förr spelade jag fotboll och umgicks med kompisar. Nu har jag förändrats och orkar inte lika mycket. Jag orkar ju knappt gå till skolan, försöker plugga hemma men det är så svårt. Ibland har jag så ont att jag blir helt groggy.  

I Sverige lever 200 000 personer som kan bli gravida med endometrios. Men den svenska vården är dålig på att upptäcka och behandla den. I dag tar det nämligen i snitt 7 till 9 år att få en diagnos.

Ska ge sjukdomen ett erkännande

Gabriel Wikström är folkhälsominister och han menar att pengarna kommer leda till ett erkännande av sjukdomen.

– Vi vet att endometrios är en stor kvinnosjukdom och även en dold sjukdom. Nu kommer det nya riktlinjer och pengar vilket kommer leda till att vården förbättras, säger han.

Det här är endometrios:

Livmoderns innersta skikt består av en slemhinna som i varje menscykel byggs upp för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Om inget ägg befruktas eller fäster stöts slemhinnan ut genom slidan i form av mens.

Ibland finns livmoderslemhinna på andra ställen än insidan av livmodern och det kallas endometrios. Även livmoderslemhinna utanför livmodern blöder vid mens och orsakar då en inflammation. Det är vanligt att man får väldigt ont, särskilt när man har mens men även vid andra tillfällen. Men det finns en del som inte får några besvär alls.

Oftast får man endometrios på äggstockarna eller i bukhinnan, men man kan också få det på andra ställen. Det kan också leda till att man får svårt att bli gravid.

Ungefär en av tio personer som kan bli gravida får endometrios. Man kan inte bli av med sjukdomen men i vissa perioder har man mindre eller inga besvär.

Källa: 1177 Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista