Bild på knytnäve och statistiksymboler.
Fler anmälningar betyder inte nödvändigtvis fler brott. Foto: Montage P3 Nyheter

Nej, antalet anmälda våldtäkter betyder inte fler våldtäkter

Sveriges våldtäktsstatistik är bland den högsta i världen. Men det betyder nödvändigtvis inte att antalet våldtäkter ökar.

Det florerar ofta statistik på internet om att antalet våldtäkter i Sverige ökar. Det stämmer att antalet anmälda våldtäkter har ökat sedan 2005. Men 2005 var också det år då Sverige förändrade sin sexualbrottslagstiftning.

Ändringen innebar att brott som tidigare kategoriserats som sexuellt utnyttjande nu kunde anmälas som våldtäkt.

Lagändringar påverkar

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) tror att lagändringen delvis kan vara en förklaring till att antalet anmälda våldtäkter ökade medan brott gällande sexuellt utnyttjande och tvång minskade.

I juli 2013 ändrades den svenska lagstiftningen igen. Då kunde fall där offret reagerat med passivitet också klassas som våldtäkt.

Inte jämförbart med andra länder

Filip Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, säger till Vetenskapsradion att man inte kan jämföra Sverige med andra länder eftersom svenskar har ett helt annat system för registreringen av dessa brott.

– Det är för att vi mäter på ett visst sätt i Sverige. Vi kan till exempel anmäla om vi blivit utsatta för sexualbrott i en nära relation i stort sett dagligen. Då kan varje specifikt tillfälle räknas som ett enskilt brott. Det gör det inte i andra länder, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista