Närbild på myggor i petriskål. Foto: TT/AP/Felipe Dana
Risken att myggor som sprider zikaviruset når Sverige är låg, enligt forskaren Anders Lindström. Foto: TT/AP/Felipe Dana Foto: Foto: TT/AP/Felipe Dana

Kan zikaviruset komma till Sverige?

Nej, det är väldigt låg risk att zika ska spridas av svenska myggor. Det menar i varje fall Anders Lindström, som forskar på insekter.  

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har precis gett pengar till Statens veterinärmedicinska anstalt. Tanken är att de ska förbättra Sveriges beredskap när det gäller mygg. 

Anders Lindström är entomolog, alltså insektsforskare, där. Men han tycker inte att man ska överdriva när man pratar om risken att zika kan spridas via myggor i Sverige.

– Vi har ju rätt bra koll på vilka myggor vi har i Sverige. Jag tror att risken är extremt låg att det skulle kunna hända någonting, säger han. 

– Problemet är att vi inte vet. Eftersom vi inte har haft zika här så finns det en del arter med frågetecken kring. Så vi kan inte säga att det inte finns någon risk.

Finns de risk att de kommer hit? 

Myggorna som sprider zika i Latinamerika är inga duktiga flygare, enligt Anders Lindström. Däremot sprids de via transporter och exempelvis har den asiatiska tigermyggan nu blivit vanlig i norra medelhavsområdet. 

–Vi ser en tendens att de rör sig norrut. Så med klimatförändringar och så är det inte orimligt att de på längre sikt skulle kunna etablera sig i Sverige, säger Anders Lindström.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".