Unga tjejer utsätts för sexövergrepp på psykiatriska kliniker. Foto: Katarina Friskman/Sveriges Radio
Unga tjejer utsätts för sexövergrepp på psykiatriska kliniker. Foto: Katarina Friskman/Sveriges Radio

Unga tjejer som vårdas på psyket blir utsatta för sexövergrepp

Unga tjejer som får tvångsvård inom psykiatrin blir utsatta för sexuella övergrepp av andra patienter. Men det här tas inte alltid på allvar av personalen.

– Det fanns manliga patienter som lurade in kvinnliga patienter på sina rum. Och tar dem på brösten. De blottade sig, det var mycket tafsande och kladdande rent allmänt, säger en som jobbat inom psykiatrin i Malmö tidigare och som vill vara anonym.

I Malmö har de ansvariga för vården inte velat kommentera den här granskningen som Kaliber på Sveriges Radio gjort. Men enligt tidigare anställda som Kaliber pratat med så tas inte övergreppen på allvar.

– Vissa hade samma inställning som jag, att det var fel. Men många sket ju också i det, säger Tommie Olsson som är före detta skötare i Malmö.

Så man lät det hända helt enkelt?

– Ja. Det gjorde man.

"En 15-årig flicka misstänks ha våldtagits"

Kaliber har gått igenom flera fall där kvinnliga patienter utsatts för övergrepp av manliga patienter. Det handlar om fall från Malmö, Sundsvall och Stockholm.

I ett av fallen pågår en rättegång där en manlig patient misstänks för att ha våldtagit en 15-årig flicka inne på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, BUP, i Stockholm. Det här hände när två patienter lämnades oövervakade i ett av klinikens tv-rum.

– Ja, det här ska inte inträffa. Spontant skulle jag säga här har ju övervakningen brustit, säger Sten Jacobsson som chefsläkare och ansvarig för patientsäkerheten på kliniken.

"Det har hänt flera gånger"

På BUP i Stockholm har det skett fler incidenter. I slutet av förra året låste en manlig patient in sig på en toalett med en yngre kvinnlig patient som skulle övervakas. 

– Han följde efter henne och vid ett oövervakat ögonblick och låser in sig med henne på toaletten. Man missade att hon hade en övervakningsgrad 3. Det måste jag säga är vårt fel. Där har vi gjort fel, säger en anställd som vill vara anonym.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista