Bild på en blond tjej som petar en man med svart luva i ögonen. Foto:
Krav Maga. Foto: You Can Fight

Efter övergreppen: Nu vill fler tjejer lära sig självförsvar

"Sikta på känsliga områden"
2:38 min

Fler och fler tjejer vill lära sig hur man försvarar sig. Har du koll på de här enkla knepen?

– Sikta på känsliga områden. Som ögon eller skrev, säger Tana Schulte som har jobbat som Krav Maga-instruktör i tyska Köln sedan 2012.

På nyårsafton blev hundratals tjejer attackerade och många av dem också utsatta för övergrepp. Efter det har antalet tjejer i självförsvarsklasserna där Tana Schulte jobbar ökat från 20 procent till 80 procent.

Fler vill lära sig i Sverige också

Efter den här typen av händelser brukar antalet deltagare i självförsvarskurser öka. I Sverige såg man en stor ökning på kurserna i Stockholm efter att en 21-årig tjej blev mördad i ett joggingspår i Upplands Väsby.

Hör mer: P3 Nyheter Dokumentär om joggingmordet

Tana Schulte berättar att det främst är tjejer som har börjat hennes kurser sedan januari.

Många av tjejerna har tänkt på det länge och känner att det är dags nu. Andra har varit med om någonting där de känts sig hotade av män.

"Fler har vågat lämna sina partners"

Krav Maga är ett självförsvarssystem som från början utvecklades av den israeliska militären och som fokuserar på att snabbt attackera tillbaka och sikta på känsliga områden, som ögon eller skrev.

– Många säger att de mår bättre mentalt efter att ha lärt sig självförsvar. Jag har träffat tjejer som berättat att de vågat byta jobb eller lämna sin partner genom att de fått nytt självförtroende, säger Tana Schulte.

Hon lägger också till att det är viktigt att komma ihåg att även om problemet med våld mot kvinnor uppmärksammas mer just nu så är det inget nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".