Bild på Delal Sindy mot bakgrund av ett grönt landskap och citatet "Det kändes inte ens som att de levde" Foto: Privat
Delal Sindy har hjälp tjejer som blivit våldtagna och brutalt misshandlade av terrorgruppen IS. Foto: Privat Foto: Foto: Privat

Hon hjälpte kvinnor som flytt från IS

Delal Sindy tillbringade 14 månader med att hjälpa kvinnor som blivit sålda till IS-terrorister i irakiska Kurdistan.

24-åriga Delal Sindy har varit 14 månader i irakiska Kurdistan där hon har stöttat människor i flyktinglägren. Mestadels har det handlat om att hjälpa tjejer som blivit sålda till IS-krigare.

Priset för en människa kan vara samma som för ett paket cigaretter. Tjejerna hon mötte var allt från 6 till 45 år gamla.

Stöd till familjer

När Delal Sindy först kom till flyktinglägret märkte hon att det saknades basala saker som kläder, rent vatten och mat.

Hon fungerade i början som ett stöd till de utsatta familjerna, men efterhand kom hon att starta supportgrupper där tjejer kunde hjälpa varandra och dela med sig av sina erfarenheter. Många hade under en lång period blivit sexuellt utnyttjade och våldtagna.

–Det kändes som att de inte ens levde. De var helt apatiska, säger Delal Sindy.

Saknade livslust

Tjejerna mådde psykiskt dåligt på grund av sina upplevelser och flera ville ta livet av sig. Utöver känslomässiga sår från trauman fanns också en stigmatisering kring dessa frågor i lägren. Många skämdes och i början av Delal Sindys vistelse hände det att tjejerna blev utstötta från sina familjer.

–Men då mobiliserade sig unga killar och höll demonstrationer, där de sa att de inte tänkte acceptera att tjejerna behandlades så. Då blev det bättre.

I mars reser Delal Sindy tillbaka för att träffa tjejerna igen. Då ska hon göra en dokumentärfilm om deras berättelser. 

– Förhoppningsvis ska jag också få intervjua en IS-terrorist som är fängslad i Kurdistan, berättar hon. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista