Bild på jobbannonsen från UR med rubriken "ur söker inslagspriducent". Foto: Printscreen
Efter annonsen fick UR mycket kritik. Foto: Printscreen

UR ändrar jobbannons efter kritiken: "Kan vara olaglig"

UR sökte en person med erfarenhet av att ”rasifieras som afrosvensk/afrikansvensk” i en jobbannons. Efter kritiken bytte de formulering. 

Utbildningsradion, UR, skrev i en jobbannons att de sökte en person med erfarenhet av att ”rasifieras som afrosvensk/afriansvensk”.

Annonsen gällde ett jobb som inslagsproducent på ett program om normkritik utifrån afrosvenska perspektiv och UR har fått stark kritik för formuleringen.

Så här stod det i annonsen: "Vi ser gärna att du har erfarenheter av att vara reporter och/eller redaktionellt arbete. Du är också driven, kreativ och har erfarenheter av att rasifieras som afrosvensk/afrikansvensk".

Diskriminering

Clarence Crafoord, som är chef för Centrum för rättvisa, menar att den ursprungliga formuleringen i annonsen var opassande och även olaglig eftersom den är diskriminerande.

Vi vill inte ha ett samhälle där vi delar upp människor efter kön, hudfärg och sexuell läggning. Det blir extra problematiskt när ett public service-företag som ska stå för mångfald skriver på det här sättet.

"Afrosvenska perspektiv"

UR har kritiken ändrat annonsen efter kritiken och medgett att den var olyckligt formulerad. Nu söker de i stället en person med ”djup kunskap om och stor förståelse för afrosvenska perspektiv”.

Clarence Crafoord tycker att ändringen i annonsen är mycket mer rimlig och att den nu baseras på innehåll snarare än ytliga attribut som inte går att påverka.

– Om man ska göra ett radioprogram om mordbrännare kan det ju inte krävas att man ska vara mordbrännare själv. Men det kan krävas en förståelse för ämnet. Den skillnaden tycker jag att UR har lyckats visa nu, säger han.

P3 Nyheter har sökt UR för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".