En person i handfängsel

3 exempel på hur mänskliga rättigheter hotas i världen enligt Amnesty International

"Vi ser en alarmerande situation i världen"
1:17 min

De mänskliga rättigheterna hotas i hela världen, enligt Amnesty Internationals nya rapport.

I Amnesty Internationals årsrapport för 2015 säger organisationen att mänskliga rättigheter hotas i hela världen. De är väldigt kritiska mot hur internationella system, som till exempel FN, fungerar och tycker att världens länder inte tar tillräckligt ansvar.

3 exempel från rapporten

  • 61 länder fängslade människor på grund av till exempel deras åsikter, hudfärg, religion, sexuella läggning eller språk 2015. Det är enligt organisationen personer som inte har använt eller förespråkat våld.
  • Minst 122 länder torterade människor eller skadade dem på andra sätt.
  • Minst 30 länder skickade tillbaka människor på flykt till länder där de utsattes för fara.

Och det är inte bara de mänskliga rättigheterna som hotas, utan också systemen och lagarna som ska skydda rättigheterna, enligt Amnesty International.

Vi ser en alarmerande situation i världen. Systemet som det internationella samfundet har byggt upp i över 70 år, för att skydda grundläggande mänskliga rättigheter och några av de mest utsatta människorna i världen, är hotat.

Flyktingmottagande och kriget i Syrien

Enligt Amnesty International är det svårt att upprätthålla mänskliga rättigheter när det finns länder som sätter sin egen säkerhet över till exempel flyktingars rättigheter. Bland annat får Europa kritik för hur flyktingkrisen hanteras.

Även konflikten i Syrien lyfts som ett exempel på misslyckande från bland annat FN. Något som har erkänts av många världsledare och FN:s egen generalsekreterare Ban Ki Moon.

I rapporten har Amnesty International granskat situationen för mänskliga rättigheter i 160 länder. De har kommit fram till att de internationella systemen inte har varit starka nog att stå emot de utmaningar de ställdes inför förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".