Bild på Seinabo Seys tillsammans med 100 svarta kvinnor på Grammisgalan. Foto: SVT
Framträdandet har fått mycket uppmärksamhet. Foto: SVT

Så påverkar Seinabo Seys framträdande: "Det här är viktigt, våra rättigheter blir kränkta varje dag"

Seinabo Sey avslutade Grammisgalan med omkring 100 afrikansvenska kvinnor på scen. Så här påverkar hennes statement debatten.

– Det här är viktigt. Hon pushar oss som driver den här diskussionen hela tiden, säger Araia Ghirmai Sebhatu som är grundare av afrikansvenska organisationen Black Coffee. 

Kritiserade svenska modemagasin

Redan under förra veckan kritiserade Seinabo Sey svenska modemagasin för deras brist på mångfald. Igår gjorde hon ytterligare ett statement där hon tog upp 100 afrikansvenska kvinnor på scen under sitt uppträdande på Grammisgalan.

– Jag fick verkligen spel förra veckan och därför skrev jag någonting, men från och med nu låter vi konsten tala. Det här är mitt medel, lyssna och titta, sa Seinabo Sey efter Grammisgalan.

Se hela framträdandet här.

Diskriminering, hot och hat

För att förstå framträdandet måste se till diskussionerna om afrikansvenskarnas villkor som varit den senaste tiden, menar Araia Ghirmai Sebhatu.

– Vi har inte det privilegiet att bara ha problem med en sektor, säger han och fortsätter:

Våra rättigheter blir kränkta varje dag. Det handlar om hot och hat samt diskriminering på både arbets- och bostadsmarknaden. 

Läs mer: Hatbrott mot afrosvenskar ökar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista