Donald Trump och Marco Rubio
Marco Rubio och Donald Trump i en debatt inför primärvalen. Foto: Gary Coronado/TT

Smutskastning mellan USA:s presidentkandidater

Under tisdagen är det “super-tisdag” i USA. De republikanska kandidaternas kampanjer har hittills innehållit mycket smutskastning.

När minst 13 delstater i USA ska välja sin presidentkandidat kallas det för "super-tisdag".

Under tisdagens val ska invånare i politiskt viktiga delstater som Georgia, Texas och Virginia rösta. Resultatet har stor betydelse för vilka som till slut kommer att bli presidentkandidater.  

Omogen debattnivå

Sveriges Radios korrespondent Robin Olin berättar att debatten bland de republikanska kandidaterna håller en mycket låg nivå.

Donald Trump har hånat kandidaten Marco Rubio för att vara är kortväxt, och Marco Rubio har slagit tillbaka genom att säga att Donald Trump har små händer och antydde också vad det kan betyda för storleken på hans andra kroppsdelar. 

Den låga debattnivån beror mest på att Donald Trump är med.

Det har gått bra för Donald Trump i hans kampanj och Robin Olin tror att kandidatens styrning beror på att han är duktig på att skapa debatt.

– Folk är trötta på vanliga politiker som säger vanliga saker och där sticker Trump ut, säger han.

Trump är favorit

Donald Trump hamnade nyligen i blåsväder när han inte tog avstånd från den rasistiska organisationen KKK under en intervju. Trots det väntas han bli den stora republikanska vinnaren under tisdagens val. Undantaget är i delstaten Texas, där Ted Cruz är senator och därför har en stor chans att vinna.

Bland demokraterna visar opinionssiffrorna ett stort stöd för Hillary Clinton, som väntas gå vinnande ur supertisdagen. Hennes största motståndare är Bernie Sanders.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista