Detta är en av alla frågor som transpersoner tvingas svara på under en utredning. Bild: Alexander Letic/Sveriges Radio
Detta är en av alla frågor som transpersoner tvingas svara på under en utredning. Bild: Alexander Letic/Sveriges Radio

Här är några av de sjuka frågorna transpersoner i Danmark får av vården när de vill göra en hormonbehandling

1:37 min

Danmark får kritik i en rapport från Amnesty för hur de behandlar transpersoner som vill göra en hormonbehandling.

– Tänker du på dina föräldrar när du onanerar? Torterar du små djur? Tror du att du har heliga krafter? De försöker helt enkelt testa dig för massor av andra problem än det du presenterar, berättar transaktivisten Laura Mølgaard Tams.

Transsexualism räknas som psykisk diagnos

För att få göra en hormonbehandling i Danmark måste du genomgå en utredning på en sexologisk klinik som ligger i Köpenhamn. 

Eftersom transsexualism står på listan över psykiska diagnoser i Danmark så är det en psykiatriker som gör utredningen. Där försöker de utesluta att det är en psykisk sjukdom eller personlighetsstörning som ligger bakom viljan att korrigera sitt kön.

– Jag kände mig avvisad och förlöjligad. Det kändes inte som att de försökte hjälpa mig, berättar Laura Mølgaard Tams.

"Jag behövde terapi efter min utredning"

Laura Mølgaard Tams är klar med sin utredning och får hormonbehandling nu. Men hon var tvungen att gå i terapi direkt efter kliniken hade utrett henne.

– Den här processen gör folk sjuka. Jag behövde bara gå hos en psykolog i några månader. Men vissa har gått igenom det helvetet utredningen är sedan inte fått hormonbehandlingen, säger Laura Mølgaard Tams och lägger till:

Där finns det riktiga fall där barn har gått hem och hängt sig efter beskedet.

Ska se över patienternas sexuella preferenser

Amnesty skriver i sin rapport att de vill att transsexualism borde tas bort från listan över psykiska diagnoser i Danmark.

– Vi borde bli bemötta med respekt och värdighet. Det är inte hälsosamt att slåss mot ett system som borde hjälpa dig, avslutar Laura Mølgaard Tams.

Sexologisk Klinik i Köpenhamn vill inte ställa upp på en intervju, men svarar via mejl att de tar kritiken seriöst och jobbar tillsammans med organisationen LGBT Danmark för att förbättra relationen mellan sig och sina patienter.

De säger att de jobbar efter den danska motsvarigheten till Socialstyrelelsens riktlinjer och att det är viktigt att någon psykisk sjukdom inte ligger bakom viljan att genomgå en könskorrigering. Men också att de ska se över frågorna som rör patienternas föräldrar och sexuella preferenser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista