En person med ett frågetecken i ansiktet

Psykologstudenter är kritiska till att de inte får gå i terapi - men frågan är om det behövs?

3:39 min

Psykologutbildningarna har dragit ner på studenternas egenterapi. Många studenter är kritiska - men frågan är om terapi för blivande psykologer ens är något att ha?

Personer som utbildar sig till psykologer brukar själva få gå i terapi. Tanken har varit att de ska lära sig mer om sig själva och förstå hur det är att vara patient.

Men de senaste åren har åtta av de elva psykologutbildningarna i Sverige dragit ner på egenterapin, eller tagit bort den helt.

Studenter vill vara med och bestämma

Många psykologstudenter känner att universitet och högskolor har tagit beslut om egenterapin utan att fråga vad de tycker.

Det är vi som är framtidens psykologer. Det är viktigt för alla att vi får en så bra utbildning som möjligt.

Studeranderådet är en del av Psykologförbundet, som är en facklig organisation för psykologer. De håller med om kritiken:

– Det är olyckligt, för jag tror att det är viktigt att studenterna är med och påverkar, säger Anders Wahlberg, ordförande för Psykologförbundet.

Egenterapi - nödvändig eller onödig?

Det pågår också en debatt om egenterapin är något att ha eller inte. Vissa säger att egenterapin är viktig för att själv bli en bra psykolog, medan andra säger att det inte går att bevisa.

Psykologstudenten Sebastian Röhlcke i Umeå är orolig:

– Ett psykologprogram kan så klart vara bra, eller bättre, utan egenterapi om den ersätts med något som ger de resultat vi är på jakt efter. Men jag är så himla rädd. Tänk om vi kommer fram till att egenterapin är viktig?

"Vi kommer aldrig vara överens"

Nu ska Psykologförbundet utreda om egenterapin behövs eller inte. Men oavsett vad de kommer fram till så blir det nog svårt för branschen att komma överens:

För eller emot egenterapi, det tror jag aldrig att vi kommer att vara överens om.

Så här mycket egenterapi får du på de olika psykologutbildningarna

Tagit bort/ska ta bort egenterapin

Mittuniversitetet, Umeå universitet, Linköpings universitet, Uppsala universitet, Örebro universitet

Har minskat på egenterapin

Linnéuniversitetet, Stockholms universitet, Göteborgs universitet, Lunds universitet

Har inte ändrat egenterapin

Karlstads universitet

Har aldrig haft egenterapi

Karolinska institutet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista