Transflaggan i ljusblått, ljusrosa och vitt.
Transvården i Sverige varierar mycket, enligt RFSL Ungdom. Foto: P3 Nyheter

Varierande transvård även i Sverige – många vittnar om kränkande behandling

Transpersoner i Danmark får svara på förnedrande frågor när de vill göra en hormonbehandling. Men hur ser det ut i Sverige? 

Frank Berglund är ordförande för RFSL Ungdom och han tror att många transpersoner kan känna igen sig i frågorna som ställs i Danmark

– Det är många som vittnar om väldigt kränkande behandling inom vården, säger han.  

Enligt honom varierar bemötandet inom transvården i Sverige.

En av de vanligaste frågorna de får från transpersoner som söker könsbekräftande vård handlar om man måste svara på de konstiga frågor som ställs i utredningen. 

– Och om det kanske äventyrar ens könsbekräftande vård om man inte vill svara på huruvida man har olika former av sexfantasier eller om man sitter ner när man kissar.

Socialstyrelsen i Sverige har tagit fram kunskapsstöd om den här typen av vård. Men än så länge är det bara ett stöd och inte några regler. 

Frank Berglund önskar att kunskapsstöden ska implementeras mer och att vården ska gå mot den modell som även aktivisterna i Danmark kämpar för, nämligen informed consent. 

– Den baseras på informerat samtycke där individen har mycket mer makt över vad som sker med ens kropp, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista