Bild på två binturonger
1 av 2
Binturonger, också kallade asiatiska björnkatter, är en av arterna som sålts via facebookgrupper i Malaysia. Foto: Maya Hitij/TT
En malajbjörn vilar på en stock
2 av 2
En annan art som sålts via det sociala mediet är malajbjörn. Foto: Frank Rumpenhorst/TT

Hotade djurarter säljs i Facebookgrupper

Gibbonapor, malajbjörnar och nyaguineasköldpaddor. Det är bara några hotade arter som säljs olagligt via Facebook i Malaysia.

Researchers på det internationella nätverket Traffic, som arbetar med att kartlägga handeln med vilda djur och växter, har tittat på 14 facebookgrupper i Malaysia i 30 minuter om dagen under fem månader.

Under den tiden hittade de mer än 300 vilda djur som såldes som husdjur, skriver BBC. Nästan hälften av dem var skyddade och olagliga att sälja enligt malaysisk lag.

– Vi identifierade 236 inlägg som handlade om illegal aktivitet, det var 106 olika försäljare, vilket är ganska många och det visar hur utbrett det här är, säger Sarah Stoner, från Traffic, som är en av dem som skrivit rapporten.

Plattformen kan ha gjort handeln möjlig

Hon säger att utvecklingen av onlineförsäljningen i Malaysia är överraskande eftersom det inte finns några öppna marknader för vilda djur i landet, till skillnad från andra delar av Asien.

– Internet och Facebook verkar ha tillhandahållit en plattform för att göra handeln möjlig, säger Sarah Stoner.

Nätverket har visat sin rapport för Facebook som nu tittar på vilka praktiska lösningar de kan utveckla för att stoppa handeln. Företaget säger i ett uttalande att de inte tillåter försäljning och handel med hotade djur och att de kommer ta bort allt innehåll som bryter mot deras regler.

Myndigheterna har gripit flera säljare

Traffic har också gett informationen till myndigheterna i Malaysia som gripit ett 50-tal säljare och räddat över 67 arter från att bli sålda via det sociala mediet.

– Även om det vi hittat handlar om olaglig handel i Malaysia, tror vi att det visar på ett globalt problem, säger Sarah Stoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".