En tom korridor i ett av husen som hör till University of Delhi
"Det är som att säga att jag inte kan ta hand om mig själv", säger en kvinnlig lärare på University of Delhi. Foto: Corridors of MirandaHouse/Dell335/commons.wikimedia.org/CC BY SA-3.0 (redigerad)

Studenter demonstrerar mot utegångsförbudet som bara gäller tjejer - killarna får vara ute hur länge de vill

1:22 min

Killarna på studentboenden i New Delhi i Indien får vara ute hela natten, men inte tjejerna. På Internationella kvinnodagen tänker studenterna demonstrera mot utegångsförbudet.

Den 23-åriga studenten Shambhawi Bikram har en hemsk erfarenhet av utegångsförbudet. Hon minns jordbävningen för några år sedan, när reglerna gjorde att tjejerna som bodde högst upp inte kunde ta sig ut. De fick ju inte gå ut efter klockan nio.

– Tjejerna var helt inlåsta, vi kunde inte göra något för dem, berättar Shambhawi Bikram som pluggar på University of Delhi.

Studenterna planerar demonstration

Shambhawi Bikram berättar att på vissa studentboenden för tjejer måste man vara hemma klockan sju. Oftast behöver man fixa intyg från föräldrarna om man ska sova över någonstans.

Hon är medlem i organisationen Pinjra Tod, som betyder krossa burarna. I dag, på internationella kvinnodagen, kommer Shambhawi Bikram och resten av organisationen demonstrera för att få bort utegångsförbudet för kvinnliga studenter.

"Minskar kvinnors rörelsefrihet"

Aparajita De undervisar på Delhi universitetet och upplevde de strikta reglerna för 15 år sedan. Enligt henne säger studentboendena att de värnar om kvinnors säkerhet, men istället minskar de kvinnors rörelsefrihet.

Det är som att säga att jag inte kan ta hand om mig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista