Friskis&Svettis i Stockholm delade ut gratis gymkort till ensamkommande unga. Foto: Yvonne Åsell/TT
Friskis&Svettis i Stockholm delade ut gratis gymkort till ensamkommande unga. Foto: Yvonne Åsell/TT

Gymmet delade ut gratis gymkort till ensamkommande barn - fick hot

"Alla är välkomna, men allt är inte välkommet"
1:08 min

Gymmet Friskis&Svettis i Stockholm delade ut gratis gymkort till ensamkommande barn. Reaktionerna blev en negativ storm av kritik från flera olika håll.

Under hösten delade föreningen Friskis & Svettis i Stockholm ut gratis gymkort till ensamkommande flyktingbarn på några utvalda flyktingförläggningar i Stockholmsområdet. 

Reaktionerna blev starka och många arga människor hörde av sig via telefonsamtal och e-post för att klaga på beslutet. 

Johan Lampinen, som är verksamhetschef för föreningen Friskis & Svettis Stockholm, berättar att kritiken kom både från personer som inte tillhörde föreningen och de som inte var medlemmar överhuvudtaget. 

– Kritiken gällde ofta att vi borde ge samma sak till svenska barn. Men vi arbetar med att skapa rörelseglädje för alla och vi har även många erbjudanden för barn och unga, säger han. 

Folk ringde hem till personalen

Nyheten om de kostnadsfria gymkorten spreds på många hemsidor. Det hände att personalen fick samtal hem där folk kritiserade beslutet.

– Vår personal tyckte att det var väldigt obehagligt. De upplevde att många lyfte frågan på ett sätt som kändes hotfullt. Det är hemskt att de ska behöva känna så när vi försökte göra en bra sak, berättar Johan Lampinen. 

Chefredaktören svarade på kritiken

I det senaste numret av tidningen Friskispressen har chefredaktören Mattias Wising Bonde skrivit en ledare där han svarar på kritiken. 

Där uppmanar han de upprörda personerna att skicka sina medlemsuppgifter, så att han kan hjälpa dem att avsluta sina medlemskap.

"Alla må vara välkomna på Friskis. Det innebär inte nödvändigtvis att allt är välkommet."


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".