Supersnippans grundare Hanna och Kajsa.
Foto: Supersnippan

Feministiskt community kan stängas ner av Facebook för att det bryter mot gemenskapsregler

1:27 min

Den feministiska gruppen Supersnippan hotas nu att stängas ner från Facebook. Företaget menar att gruppen bryter mot deras gemenskapsregler.

Supersnippan är ett feministisk community med nästan 64 000 följare på Facebook.

På sidan är följarna med och delar, diskuterar och tipsar om nyheter som ökar medvetenheten kring feministiska frågor. 

Under tisdagskvällen postade skaparna ett inlägg där de berättade att Facebook har valt att stänga ner Supersnippan eftersom de flera gånger publicerat material som bryter mot företagets gemenskapsregler.

"Ironiskt på kvinnodagen"

Det här är inte första gången skaparna inte kan logga in på sina konton, men nu hotas alltså hela Supersnippan-gruppen att tas bort från Facebook.

Hanna, som är en av Supersnippans skapare, säger att det är otroligt ironiskt att Facebook ber sina användare uppmärksamma internationella kvinnodagen när de samtidigt försöker stänga ner Sveriges största feministiska forum på sociala medier. Hon är nu avstängd från Facebook under ett dygn och väntar på besked om Supersnippans framtid. 

– Jag är arg och frustrerad. Vi blir anmälda för anatomiska bilder på snippan, medan poster som innehåller rasism, homofobi och sexuellt våld får ligga kvar, säger Hanna. 

Köper deras världsbild

Jack Werner är frilansjournalist och har vid flera tillfällen bevakat sociala medier. Han berättar att könspolitik är långt ifrån Facebooks favoritämne. 

Eftersom företaget har en och en halv miljard användare från hela världen försöker de ha regler som följer så många människors värderingar som möjligt. Just Sverige, som sticker ut i normer kring nakenhet och könsnormer, hamnar ofta i kläm när det gäller detta. 

– Det som är bra med det här är att vi får en tydligare bild av vad Facebook står för. Vi förstår att om vi är medlemmar så köper vi också ett stort amerikanskt företags moraliska världsbild, säger Jack Werner.

Facebook talesperson svarar så här till oss i ett mejl: "På grund av mångfalden i vår globala gemenskap av mer än 1,5 miljarder människor kan våra regler ibland kännas mer trubbiga än vi föredrar. Politik i vissa kulturer kan kännas stränga och andra finner vissa kulturer för avslappnade. Det är en tuff balans och och våra riktlinjer är inte - och borde inte vara - byggda på ett lands politik och kultur".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista