Varning. Grafik: Aleksander Djorjevic/Sveriges Radio
Efter övergreppen varnade polisen i Östersund tjejer och kvinnor som bor där. Grafik: Aleksander Djorjevic/Sveriges Radio

Därför är det ett problem när polisen varnar tjejer för att gå ut

3:16 min

I veckan gick polisen ut och varnade tjejer i Östersund för att gå ut. Men hur skulle det låta om det var killarna som blev varnade istället?

Både inrikesministern Anders Ygeman och Leif GW Persson har gått ut och kritiserat polisens varning till tjejer och kvinnor i Östersund.

Efter flera överfall i staden sa de åt kvinnor och tjejer att de skulle vara försiktiga när de var ute sent. Men det finns flera problem med att göra så menar genusforskaren David Tjeder.

– Framförallt lägger du ansvar på offret. Om tjejerna skulle gå ut och bli utsatta för någonting finns det risk att folk tänker "det är hennes eget ansvar, hon blev ju uppmanad att stanna hemma", säger han.

Hemmet är farligast för kvinnor

David Tjeder poängterar också att man genom att göra så här lägger över ansvaret på kvinnorna istället för på killarna som utför övergreppen.

– Att varna kvinnorna är att lägga över ansvaret för att inte bli utsatt på dem, säger David Tjeder och fortsätter:

Ska man titta på statistiken är ju faktiskt hemmet den farligaste platsen för en kvinna.

"Män skulle inte stanna hemma"

Statistiken visar också att det är störst risk att män blir utsatta för våld på offentliga platser. 

Så vad skulle då hända om polisen istället gick ut och varnade män från att gå ut?

– Män skulle inte stanna hemma. Vi uppfostras inte att tänka på det sättet. Vi uppfostras att ta världen i besittning, röra oss ute i det offentliga rummet, för det offentliga rummet är vårt rum, säger David Tjeder.

Han menar också att om vi skulle börja varna män från att gå ut skulle det förändra maktrelationerna mellan könen.

– Om vi från början hade haft ett samhälle där vi sa åt män stanna hemma: "Det är stor risk att ni utsätts för våld" eller "drick inte alkohol, då kanske du våldtar någon" skulle det ju verkligen ändra den traditionella patriarkala strukturen att begränsa kvinnor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista