Bild på Ilina Mansour som studerar i Tyskland.
Ilina Mansour är glad över att kunna läsa vidare i Tyskland. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio

Syriska studenter får fristad i Tyskland

3:17 min

En grupp som har drabbats hårt av konflikten i Syrien är landets högskole- och universitetsstudenter. Genom programmet Leadership for Syria får syriska studenter plugga i Tyskland.

En av studenterna som pluggar i Tyskland är Ilina Mansour. Hon kommer från Aleppo och håller just nu på att läsa en master i biomedicin på högskolan Hochschule Bonn-Rhein-Sieg.

– Jag känner mig verkligen hemma här. Det känns inte som att jag är utomlands eftersom jag träffar så många andra som flyttat till Tyskland för att plugga, säger hon.

Ohållbar situation

Ilina Mansour tog examen i farmakologi från Aleppo University, men efter det försvann möjligheterna att läsa vidare där. Många lärare hade lämnat Syrien, och utöver bombningarna saknades basala behov som el och vatten.

Programmet hon är en del av heter Leadership for Syria. Tyskland och Syrien har haft akademiska utbyten mellan varandra länge, och när konflikten började ville Tyskland fortsätta sin del av utbytet.

Runt 5000 personer sökte till Leadership for Syria. Ilina Mansour är en av de omkring 200 personer som kom in.

 Jag började gråta när jag fick veta det. Det var verkligen som en ny början, säger hon.

Bygga upp samhället

Att unga människor inte kan läsa på universitet och högskolor när det blir krig i länderna där de bor är ett stort problem över hela världen. Det leder nämligen till att det fattas unga högutbildade personer som kan bygga upp landet igen efter att kriget tagit slut. Dessutom är utbildning också att bra sätt att hindra unga människor från att rekryteras till olika väpnade grupper, visar en rapport från The Brookings Institute.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista