Bild på Anders Behring Breivik i rättssalen.
Anders Behring Breivik räknade upp 54 anklagelser mot norska staten. Foto: Lise Aserud/TT

Breivik talade i rättssalen under onsdagen

Massmördaren Anders Behring Breivik har stämt den norska staten för att han tycker att hans mänskliga rättigheter kränks i fängelset. Onsdagen var andra dagen i rättssalen, och den började med att Breivik gav sitt vittnesmål. 

När Anders Behring Breivik, som är dömd för att ha dödat 77 personer, gav sitt vittnesmål i rättssalen hade han många åsikter kring hur han behandlas i fängelset. 

Klagade på kroppsvisiteringar

En av punkterna gällde kroppsvisiteringar, vilka Breivik tycker är förnedrande. En annan viktig punkt i vittnesmålet var att han får för lite interaktion med andra människor och ingen tillgång till internet.

Förhandlingarna i rättssalen får inte spelas in, men Sveriges Radios korrespondent Jens Möller är på plats och rapporterar.

Breivik beskrev isoleringen som en plåga. Under vittnesmålet berättade han att han börjat se på Paradise Hotel, någonting som han menar är ett tydligt tecken på hjärnskador.


Motiverad behandling

Den norska staten tycker att behandlingen av Anders Behring Breivik är motiverad. Både eftersom han är en farlig man och behöver övervakas därefter, men också för att han riskerar att bli skadad av andra fångar om han vistas tillsammans med andra.

Rättegången har väckt blandade känslor hos befolkningen i Norge.

– Många tycker att det är absurt att en man som tagit så många människors liv ska sitta och klaga för en sån här sak. Andra menar att det är en viktig funktion i en rättsstat att även kriminella som Breivik ska ha rätt att säga ifrån, säger Jens Möller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista