En bild på en tjej som har fått sin kropp sprayad i en färg som är betydligt mörkare än hennes vanliga hudton. Bredvid står Emma Patissier Alm som driver spraytanstudion.
1 av 2
Emma Patissier Alm har blivit anklagad för att syssla med kulturell appropriering på sin spraytanstudio. Foto: Paloma Vangpreecha/Sveriges Radio, Emma Patissier Alm (montage)
En bild av en tjej vars kropp har blivit sprayad till en betydligt mörkare hudton än hennes vanliga.
2 av 2
Den här bilden av en spraytanad tjej ledde till kritik om rasism. Foto: Emma Patissier Alm

"Blackface på burk" - Svensk spraytanstudio anklagas för rasism runtom i världen

En bild från en svensk spraytanstudio har lett till anklagelser om rasism från personer i flera länder. Vi träffade studions ägare, som blivit kallad både hora och rasist.

Buzzfeed, BET, Huffington Post och Teen Vogue har alla skrivit om raseriet mot en liten spraytanstudio i Stockholm, alltså ett ställe dit man går för att få kroppen sprayfärgad i den hudton som man själv väljer.

– Folk har skrivit att jag är en hora, white trash, rasist, dum i huvudet och att jag håller på med blackface, säger 26-åriga Emma Patissier Alm som driver spraytanstudion.

Bilden som utlöste kritiken

Det började förra veckan, när en amerikansk blogg uppmärksammade Emma Patissier Alms instagramkonto. Hon hade lagt upp en bild på en av sina kunder, en bild som fått amerikaner, britter, haitier och fransmän att rasa i sociala medier.

På bilden ser man en tjej som precis har sprayats i en mörk nyans, mycket mörkare än hennes vanliga hudfärg.

"Blackface på burk"

Bilden har lett till att studion anklagats för att vara både rasistisk och syssla med kulturell appropriering. Vissa har kallat det för blackface på burk.

Emma Patissier Alm säger att bilden är missvisande, eftersom den mörka färgen inte är slutresultatet. Men många har också reagerat på namnen på produkterna.

– Det finns en som heter "Dark Ash Onyx". Och så finns det en som heter "Dark Ash Black". Det är den som många har reagerat på, just för att den kallas black, säger Emma Patissier Alm.

"Ta en historielektion"

Kahleem Poole, i Harlem, är en av de som har reagerat på Emma Patissier Alms bilder.

Att säga att det väcker ilska, besvikelse och avsky är en underdrift. Hon borde ta en historielektion.

Emma Patissier Alm tycker att uppmärksamheten både har varit positiv och negativ.

– Man lär sig varje dag om nya saker. Det är svårt för mig att veta hur folk verkligen har det, därför är det viktigt att kommunicera med varandra. Men samtidigt måste det komma från båda hållen också, säger Emma Patissier Alm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista