En tjej som får frågan "Hur många killar har du legat med?"
"Hur många killar har du legat med?" är en av de frågor som personer som sökt vård för endometrios säger att de har fått.

Här är frågorna som personer med endometrios fått av vården - nu vill de "göra uppror"

1:31 min

Hur många killar har du legat med? Är du psykiskt sjuk? Det är frågor som endometriosdrabbade säger att de fått när de sökt vård på Norrlands universitetssjukhus. Nu organiserar sig de drabbade i Umeå för att göra "uppror".

Nadja Milton är en av de som har sökt vård för endometrios och som tycker att hon blev dåligt bemött och fått konstiga frågor:

– Man blir jätteförnedrad. När man kommer in, ligger och hyperventilerar och kräks för att man har så ont, och så får man sitta där och skrika av smärta, säger Nadja Milton.

Endometrios är när livmoderslemhinna finns på andra ställen än insidan av livmodern. Det orsakar en inflammation och det är vanligt att man får väldigt ont. Ungefär en av tio kvinnor får endometrios. Läs mer hos Vårdguiden.

Fick höra att hon ljög

När Nadja Milton reste runt i Thailand med sin pojkvän drabbades hon av svåra endometriossmärtor. På sjukhuset där sa de att hon var tvungen att söka vård direkt när hon kom hem till Sverige.

Men läkaren på kvinnokliniken i Umeå tog henne inte på allvar, säger hon:

– Han frågade "Har du någon partner?" och om vi hade haft sex. Jag svarade att nej, säkert inte på ett halvår för det går inte.

Nästa fråga från läkaren var hur många karlar Nadja hade haft i Thailand. Sedan ska läkaren ha sagt att inget av det som hon berättade var sant och att hon kunde åka hem, berättar Nadja Milton.

Endometriosdrabbade organiserar sig

Nadja Milton är inte ensam om att uppleva sig dåligt behandlad i vården. En annan tjej som vi har pratat med säger att hon fick frågan om hon blivit våldtagen nyligen.

Nu har en grupp endometriosdrabbade i Umeå gått ihop för att göra uppror, som de själva beskriver det, mot hur de har blivit bemötta i vården. En av dem är Loe Karlsson:

– Jag tror att vi alla, ensamma, har försökt att göra något, vi har sagt vad vi tycker. Men nu är det dags att organisera sig för att faktiskt bli hörda, säger Loe Karlsson.

Chefen: Det är väldigt tråkigt

Eva Innala är verksamhetschef på kvinnokliniken i Umeå och säger att de tar kritiken på allvar:

– Vi jobbar hela tiden med värdegrunder, att ha bra bemötande och att vara professionella.

Vad tänker du då när du hör en grupp som är så missnöjd?
– Det är väldigt tråkigt. Vi satsar hårt på att ha en bra endometriosbehandling, med omfattande utbildningsinsatser och alla medel som finns tillgängliga, säger Eva Innala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista