Hovrätten ansåg inte att det var gruppvåldtäkt, eftersom männen turades om. OBS! Fotot är en genrebild. Foto: Katarina Friskman
Hovrätten ansåg inte att det var gruppvåldtäkt, eftersom männen turades om. OBS! Fotot är en genrebild. Foto: Katarina Friskman

Professorn förklarar den omtalade våldtäktsdomen

3:31 min

I veckan ändrade hovrätten brottsrubriceringen på ett våldtäktsfall från grov våldtäkt till våldtäkt. De ansåg inte att brottet var en gruppvåldtäkt, då männen hade våldtagit kvinnan i "tur och ordning".

Den 30-årige mannen dömdes tidigare i Varbergs tingsrätt för att han och en annan man tillsammans våldtagit en alkohol- och drogpåverkad kvinna i en bil vid en rastplats. Hovrätten i Västra Sverige sänker nu mannens straff och kvinnans skadestånd.

Svårt att förstå

Madeleine Leijonhufvud som är professor i straffrätt tycker att domen är överraskande. Hon menar att det handlar om att tingsrätten och hovrätten tolkat straffskalan på olika sätt.

Domen är förvånande. Männen har hjälpt varandra att flytta kvinnan från framsätet till baksätet så att båda skulle kunna förgripa sig på henne. Då borde det inte vara avgörande hur snabbt efter varandra som övergreppen har begåtts.


Hade det varit annorlunda om de var hemma hos någon?

– Det borde inte vara annorlunda. Det som krävs för att det ska rubriceras som grov våldtäkt är att den ena har förstått att den andra tänkte göra det här. Här blir det extra tydligt eftersom de var i en bil och hjälpte varandra att förflytta målsäganden.


Hoppas på förändring

Madeleine Leijonhufvud hoppas att den nya lagen om våldtäkt, som kommer att handla om samtycke och oaktsamhet, kommer att vara mer tydlig med hur bedömningen ska göras.

– Det finns två stora skäl till att detta behöver tas på allvar. För offret är det betydligt värre med två förövare än en. Dessutom är det viktigt att motverka den här typen av grupptryck där pojkar och män ofta sporrar varandra att begå sådana här brott, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista