Bild på Bernie Sanders.
Inte alla Bernie-fans som får donera till kampanjen. Foto: Tony Dejak/TT

Svenske Joakim stöttade Sanders kampanj utan att veta att det var olagligt - nu vill han ha sina 50 dollar tillbaka

Det är bara amerikanska medborgare som får donera pengar till amerikanska valkampanjer. Svenske Joakim Lanker fattade lite för sent att hans donation till demokraternas Bernie Sanders var olaglig.

I december fick Joakim Lanker ett nyhetsbrev från Bernie Sanders valkampanj och bestämde sig för att donera pengar till den, trots att han inte är amerikansk medborgare. Han skickade iväg 50 dollar till Sanders kampanj.

– Och då slog det mig att shit, det stämmer ju inte riktigt, säger han.

Enkelt med smartphone

Joakim Lanker säger att han inte tänkte efter utan bara godkände villkoren på sajten, där det bland annat stod att man var tvungen att vara amerikansk medborgare för att få ge pengar till kampanjen. Det var enkelt att betala med sitt kontokort, säger han.

– Det är ju enkelt så där med smartphone att man bara klickar sig fram.

Inte ovanligt

Straffet för att donera till en amerikansk valkampanj om man inte är amerikansk medborgare är böter eller fängelse.

– Valkampanjerna måste göra sitt yttersta för att se var pengarna kommer från, säger Judith Ingram som är pressansvarig på den amerikanska valmyndigheten Federal Election commission.

Judith Ingram säger att det är upp till kampanjerna själva att kolla upp alla som skänker pengar och betala tillbaka till de som inte är amerikanska medborgare. 

– Det är inte ovanligt att utländska medborgare donerar och för det mesta brukar de betala tillbaka.

Samtidigt säger Judith Ingram att valmyndigheten inte vet hur pass vanligt det är med utlänningar som donerar pengar. Joakim Lanker har kontaktat Bernie Sanders kampanj om att få tillbaka sina pengar men har fortfarande inte fått det.

– Nej än så länge har jag inte fått pengarna, säger Joakim Lanker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista