Bild på två spelare ur det syriska landslaget.
Raja Rafe firar ett mål under en kvalmatch mot Afghanistan i juni 2015. Foto: Ebrahim Noroozi/TT

Landslaget spelar trots oroligheterna i Syrien

Under tisdagen har en kvalmatch ägt rum mellan Syrien och Japan inför fotbolls-VM 2018. Frågan är hur ett landslag kan fungera när landet i fråga är mitt uppe i en konflikt.

Det har gått förvånansvärt bra för det syriska fotbollslandslaget under kvalet till VM 2018 fram tills nu. Under tisdagen spelades en match mellan Japan och Syrien där Syrien förlorade med 3-0.

Jonas Hansson på Fotbollskanalen som har arbetat mycket med internationell fotboll berättar att Syrien har lyckats hålla igång ligaspelet trots det pågående kriget.

Matcherna har spelats i specifika städer där regimen har kunnat hålla god säkerhet. Däremot är det få kända ansikten kvar bland landslagsspelarna.

Det finns flera spelare som flyttat eftersom de inte vill representera al-Assads regering. Andra har flytt och en del har till och med startat alternativa syriska landslag i andra länder.


Hamnade i fängelse

Det syriska fotbollslandslaget är kopplat till regimen, men Jonas Hansson menar att man ändå inte kan säga att landslaget är helt styrt av al-Assad. Förbundskaptenen har uttryckt sitt stöd för den syriske presidenten under en presskonferens, men när det gäller spelarna är det väldigt olika hur de står politiskt.

– En del är med honom, andra är emot honom. Lagets målvakt uttryckte kritik mot presidenten 2011 och hamnade i fängelse. Men nu är han tillbaka som målvakt, säger Jonas Hansson.

Det råder dock delade meningar kring om målvakten kom tillbaka frivilligt eller för att han var tvungen av ekonomiska skäl.

– Den amerikanske forskaren James Dorsey har sagt att den syriska regimen är hård mot sina landslagsspelare, och att många kanske inte vågar lämna sina fotbollskarriärer av rädsla för att någonting ska hända dem eller deras familjer, säger Jonas Hansson. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista