Bild på två tjejer som använder appen.
Appen Natural Cycles har blivit både hyllad och kritiserad. Foto: Nora Lorek / TT

Omtalad app nästan lika säker som p-piller

"Jag tycker det känns lite osäkert"
1:52 min

Ta tempen varje morgon för att inte bli gravid. Ja, det är så Natural Cycles vill att man använder deras app som preventivmetod. En studie visar att appen är nästan lika säker som p-piller.

Den som använder appen tar tempen på sig själv varje morgon. Om man är fertil, alltså kan bli gravid, så har man en högre kroppstemperatur. Därmed menar alltså tillverkaren att appen kan användas både av de som vill bli gravida och de som inte vill det.

En ny studie som har gjorts på fler än 4 000 personer har kommit fram till att appen är nästan lika säker som p-piller.


Bättre för de som vill bli gravida

Anna-Carin Nilsson Wihlbäck är överläkare vid kvinnokliniken i Umeå. Hon tycker att den passar bättre till dem som faktiskt vill bli gravida.

– Generellt har vi varit negativa till den här typen av metoder. Det är svårt att rekommendera en sån här metod, eftersom den kanske inte passar just kvinnan du har framför dig, säger hon.

Linnea Forssell i Umeå använder p-piller och känner sig skeptisk till appen.

Jag tycker det känns lite osäkert av nån anledning, för hur ska en app kunna ha koll på det. Men det kanske skulle vara bättre att använda sig av den, eftersom det är naturligt istället för att hålla på och trycka i sig massa hormoner.


Behövs mer forskning

Anna-Carin Nilsson Wihlbäck tycker det är bra att man nu äntligen börjat forska om alternativa metoder. Men hon tycker ändå inte att den här studien är tillräckligt bra eftersom man bara har tittat på de som aktivt har valt just den här appen.

– Det är jätteroligt att vi lär oss lite mer om det här. Även om vi inte tycker att det är en perfekt metod så kommer vi träffa kvinnor som vill använda den. Då är det bra att vi lär oss så mycket som det går, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".