En polis håller fast en aktivist genom att trycka honom ner mot marken.
Polisen försökte lugna ner aktivisterna vid kärnkraftsbygget. Foto: David Ohlsson/Sveriges Radio

Aktivister protesterade mot kärnkraftverk i Finland

"Jag gör det här för alla"
1:32 min

I den finländska kommunen Pyhäjoki har det under 30-årsdagen för Tjernobylolyckan varit protester. Regeringen planerar nämligen att bygga ett nytt kärnkraftverk där.

Ett 30-tal aktivister har samlats på platsen. De spelar trummor och plinkar på olika instrument. En del har lagt sig ned på marken för att stoppa bygget. Det här är en del av alla de protester som varit runt om i Finland under dagen.

Totalt har det gripits 38 personer under demonstrationen, därav personer som blockerade vägen och några som försökte klättra över stängslet till byggområdet. Monique från Bryssel är en av de som rest till Pyhäjoki för att demonstrera.

Finska regeringen säger att Sverige har 10 kärnanläggningar, men Sverige håller på att avveckla sina så det finns ingen mening med att springa ikapp.

En annan som är där och demonstrerar är Ida som tycker att protesterna är viktiga för framtiden.

– Jag gör det här för min familj, för mina vänner, för alla. Jag vill inte säga till mina barn att jag inte gjorde någonting, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".