Bild på Aleksa Lundberg
Aleksa Lundberg tycker att beslutet ger en chans att börja läkningsarbetet. Foto: Alexander Letic

Transpersoner kan få ersättning för tvångssterilisering

"Det är en sån fruktansvärd kränkning av mina mänskliga rättigheter"
1:36 min

Att aldrig kunna få biologiska barn. Det har många personer som velat korrigera sitt kön tvingats ta ställning till fram tills lagen ändrades 2013. Nu vill regeringen att de som varit med om detta ska få ersättning.

Skådespelaren Aleksa Lundberg är en av de som var tvungna att sterilisera sig för att kunna korrigera sitt kön. Hon välkomnar regeringens beslut och ser det här som en viktig dag för Sveriges historia och för mänskliga rättigheter.

Det har sjunkit in att shit, jag blev berövad min rätt att själv få bestämma om jag vill skaffa barn eller inte. Det är en sån fruktansvärd kränkning av mina mänskliga rättigheter.

Ungefär 800 personer i Sverige har gjort en könskorrigerande operation som krävde att de också skulle steriliseras, enligt SvD. Regeringen presenterar nu ett förslag om att de som har tvångssteriliserats ska få ersättning.

Men samtidigt säger Aleksa att pengarna inte kan kompensera för det som har hänt, eftersom ingen kan göra dessa personer fertila igen.

– Ingen kan göra det här ogjort, men man kan upprätta vårt mänskliga värde.

Vad betyder det här för dig och de andra som har tvångssteriliserats?

– Det betyder att vi nu kan börja läkningsarbetet och komma vidare ifrån de hemska steriliseringarna som vi en gång utsattes för, säger Aleksa Lundberg.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".