Bild på ett par Converse-skor, en blommig klänning och en röd kofta.
Katherine Cambareri vill få folk att tänka till innan de skuldbelägger utsatta personer. Foto: Katherine Cambareri

Hon dokumenterar vad tjejer hade på sig när de utsattes för sexövergrepp

"Vad hade du på dig?" Det är inte en helt ovanlig fråga till någon som blivit utsatt för sexövergrepp. Och det var också vad fotografistudenten Katherine Cambareri tänkte när hon började med sitt examensarbete om att skuldbelägga offer.

Katherine Cambareri hörde av sig på Facebook till personer som hade varit med om sexövergrepp. Bara kvinnor svarade och hon bad dem att fota kläderna de hade på sig när de var med om övergreppen.

Kläderna, allt från t-shirts, mjukisbyxor, sneakers och klänningar, har sedan sammanställts till en fotoserie som ska visa det farliga med att skuldbelägga offer.

– Jag tycker det är taklöst att den som blivit utsatt ibland blir anklagad innan den har fått berätta sina historier. Jag ville göra någonting för att visa hur meningslösa dessa skuldbeläggande frågor är, säger hon till tidningen Huffpost.

Här är bilder från projektet:

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".