Bild på en vägarbetare som sätter upp en skylt med namnet Castrillo Mota de Judíos
Skyltarna med stadens nya namn, som betyder "Judarnas lilla fort", sattes upp den 23 oktober 2015. Foto: Cesar Manso/TT

"Judedödarnas lilla fort" bytte namn – och fick hat

"Då började ett krig där vandalism blev en del av vardagen"
2:51 min

En by i den spanska provinsen Provincia de Burgos har fått oväntat mycket uppmärksamhet efter att den bytt namn från Castrillo Matajudíos (Judedödarnas lilla fort) till Castrillo Mota de Judíos (Judarnas lilla fort).

För två år sedan röstade byns 64 invånare enhälligt fram beslutet om ett namnbyte. Den 22 juni bestämdes det att den spanska byn, som ligger 210 kilometer norr om Madrid, skulle heta Castrillo Mota de Judíos, det vill säga "Judarnas lilla fort".

23 oktober 2015 byttes alla skyltar ut i staden och det är då invånarna firar att staden bytte namn.

Antisemitiskt och nazistiskt klotter

Det gamla namnet kom till på 1600-talet, och det berodde till stor del på att det då fanns en stor förföljelse av icke-kristna i Spanien, enligt borgmästaren Lorenzo Rodriguez Peréz. 

Det har varit viktigt för provinsen att göra upp med sin historia, både genom att byta namn på byn och uppsöka dess judiska rötter.

– Vi har påbörjat arkeologiska utgrävningar, där vi bland annat har hittat spår av en gammal synagoga. Israels ambassadör i Spanien, Daniel Kutner, har besökt byn och vi planerar ett kulturellt utbyte med Kfar Vradim, en by i norra Israel.

Detta har uppmärksammats i Spanien och gett upphov till protester, både fredliga men också antisemitiskt och nazistiskt klotter i Castrillo Mota de Judíos.

De har smugit sig hit om nätterna och klottrat hakkors på flera av byggnaderna. Det är inte acceptabelt. Det är ett krig vi har, mellan de utifrån som inte är toleranta och de i byn som vill att vi ska kunna leva tillsammans, oavsett vilken religion man tillhör.

Borgmästaren har nu polisanmält flera av händelserna i byn. Men han hoppas att det hela lugnar ned sig till dess.

– Mitt jobb har varit att lugna stadens invånare och jag har varit oerhört tydlig med att alla har rätt till sin åsikt, säger han.

– Men jag har också bett om tolerans, från båda sidor, eftersom det finns ett stort värde i att uppmärksamma vår historia oavsett om den är smickrande eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".