Bild på den trasiga masten i Borås.
Foto: Adam Ihse/TT

Vad finns det för risker när en mast går sönder?

"Vi har ju aldrig haft ett sånt här problem tidigare"
2:57 min

En 326 meter lång radiomast bröts av i Borås under natten till måndag, och sedan dess har det hänt ännu ett sabotage i grannkommunen Tranemo.

Polisen går inte ut med några detaljer kring händelserna, men de slår fast att det inte handlar om en olycka. De utesluter inte heller ett samband mellan sabotagen, och ärendena är nu överlämnade till en åklagare.

Viktiga meddelanden till allmänheten, VMA, går ut via radion i Sverige. Det är alltså till radion man ska vända sig om det händer någonting allvarligt.

Men Håkan Markusson som jobbar på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap menar att vi inte behöver vara oroliga för att missa ett VMA när en mast går av, eftersom det inte innebär total radioskugga. 

Ett VMA går ut på P4-kanalerna, och P4 har olika täckningsområden som överlappar varandra. Om en mast går sönder kommer oftast meddelandet ut via en annan.

Men vad händer om flera master slås ut samtligt?

– Då kan det bli problem. Det man kan göra då är att använda internet och lyssna med hjälp av Sveriges Radios hemsida.

Men säg att det blir strömavbrott i hela Sverige. Vad händer då?

– Radion är Sveriges beredskapskanal. Därför är det redan ordnat så att den ska fungera vid strömavbrott. Sändningsstationer har elkraftverk och batteridrift så att de klarar av att sända ändå, säger Håkan Markusson.

Höjt säkerheten

Efter att masten i Borås knäcktes har Teracom som sköter driften av tv- och radiomasterna höjt säkerheten på sina storstationer.

– Vi har väktare på plats, men vi kommer också att gå igenom masterna och se om det finns något som tyder på att de inte är i fullgott skick, säger Åsa Ragnar som är kommunikationsdirektör på Teracom.

Masterna ligger lite avsides, ofta mitt ute i skogen, så helt säkra kan de ändå inte vara på att ett sabotage inte ska kunna hända.

– Men vi har aldrig haft ett sånt här problem tidigare, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".