Bild på en galax
Universum utvidgar sig snabbare än vi först trott. Foto: ESO

Universum expanderar snabbare än vi trott. Men i vad?

"Det handlar om att förstå hur universum beter sig"
0:54 min

En ny mätning ger lite mer svar på hur universum beter sig. Det expanderar nämligen mycket fortare än vad vi tidigare har trott, enligt Nasa och European Space Agency.

Universum blir större fem till nio procent fortare än vi först hade trott. Det visar uppgifterna från en ny mätning. Teleskopet "Hubble space" har mätt 19 galaxer utanför Vintergatan.

Utmanar Einsteins teori

Från början trodde Albert Einstein att universum var statiskt, alltså att det vare sig minskade eller utvidgades. Men senare har man insett att universum hela tiden expanderar.

Det skapar olika hypoteser kring vad som fyller den stora del av kosmos som inte sänder ut vare sig ljus eller strålning. Camilla Widebeck på Vetenskapsradion berättar vad forskarna vill uppnå med den här forskningen.

– Man vill förstå vad det är för mörk energi som drar universum isär. Och vad den mörka materia som vi inte vet vad den är innehåller. Och såklart – vad som händer i slutändan, om universum kommer slitas isär mer och mer och bli kallt och dött, eller om det kommer krympa igen, säger hon.

Vi hamnar då vid den stora frågan: Vad utvidgas universum i? Vad finns bortom universum, utanför gränsen?

Det är själva rummet som utvidgar sig. Det är inte så att det är någonting som sväller i någonting annat, utan det själva rummet som expanderar. 

Så rummet expanderar, men inte inuti någonting utan i ingenting. Sug på den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".