Hatbrotten har ökat efter Brexit-omröstningen

Rudy Loewe: "Många har blivit tillsagda att resa hem, att de måste lämna landet"

1:45 min

Sedan Storbritannien röstade för att lämna EU har det strömmat in berättelser om rasism och påhopp över hela landet.
Många samlas nu under hashtaggen #postrefracism.

Enligt brittiska polisen har antalet hatbrott som rapporterats ökat med 57 procent sedan omröstningen förra veckan.

En av de som är rädda nu är konstnären Rudy Loewe.

– Det är ett inlägg på Facebook som har dokumenterat alla rasistiska händelser som folk varit med om. En av dem var precis utanför mitt hus och det gjorde mig rädd.

Efter resultatet i folkomröstningen är Rudy Loewe och många hen pratat med oroliga över rapporterna om rasistiska attacker som har strömmat in. Flera av rapporterna är från områden hen trodde det skulle vara okej, där det bor folk från många olika bakgrunder.

Många har blivit tillsagda att resa hem, att de måste lämna landet. Det är gammaldags rasism som jag tycker att vi har kommit ifrån sedan 80-talet. 

Hjälper inte att kalla folk rasister

Sedan valresultatet i fredags har antalet hatbrott som rapporterats in till polisen via en särskild hemsida mer än fördubblas. Och Londons borgmästare Sadiq Khan har bett både polisen och allmänheten att vara extra vaksamma inför det här, skriver tidningen The Independent.

Även om inte alla rasistiska påhopp och attacker har hänt i arbetarklassområden, tror Rudy Loewe att en av förklaringarna till att det händer just nu är att det har skapats motsättningar om till exempel jobb och sjukvård – frågor som varit viktiga inför Brexit-omröstningen. För att lösa problemet tror hen att folk behöver prata med varandra mer.

– Det hjälper inte att kalla folk rasister. Det är problematiskt att säga att hela den vita arbetarklassen är rasistisk. Människor behöver sträcka ut en hand till varandra över gruppgränserna och säga 'det är inte på grund av dig det här händer', säger hen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista