Isabella Ljunggren har blivit kränkt när hon lagt ur bilder på nätet.
bild på Isabella Ljunggren Foto: Isabella Ljunggren

Unga med neuropsykatriska diagnoser mer utsatta på internet

Unga med neuropsykiatriska diagnoser mer utsatta på nätet
2:13 min

Det finns skillnader i hur unga med neuropsykatriska diagnoser, till exempel adhd, använder internet och blir bemötta där i jämförelse med unga utan diagnoser, visar en rapport.

Projektet Nätkoll, intresseföreningen Attention Hisingen-Kungälv och Statens medieråd ligger bakom rapporten som kom i april. Unga med diagnoser är enligt rapporten mer utsatta än genomsnittet att få sexuella kommentarer eller kontakt av vuxna i sexuella syften.

Ungdomar med adhd och asperger är mer utsatta på nätet. De är oftare på nätet längre tid och spelar mer dataspel, men vi ser även en större utsatthet när det gäller mobbning, hot och sexuella inviter - alltså groomingtendenser.

Johnny Lindqvist är projektledare på Statens Medieråd och han menar att orsaken till skillnaderna kan vara många, men att det kan handla om hur dessa diagnoser tar uttryck. Man kan ha en sämre impulskontroll, ett större hävdelsebehov och det kan vara svårt att tolka sociala kanaler.

– Det kan göra att man hamnar i situationer som de utan diagnoser lättare kan ta sig ur, säger han och fortsätter:

– Det kan också handla om att man inte ger rätt stöd till föräldrar och pedagoger runt unga med diagnoser.

"Mår bra när någon skriver att jag är fin"

Isabella Ljunggren är 21 år och har adhd och asperger. Hon har blivit kränkt när hon lagt ut bilder på nätet och skrivit om sina diagnoser. Hon har också känt sig utsatt på bildsajter.

– Jag träffade faktiskt min pojkvän på Bilddagboken, och det var sex år sen. Men om jag inte hade haft honom i mitt liv vet jag inte hur det hade kunnat bli med såna kommentarer. Jag har ett stort bekräftelsebehov och mår väldigt bra när nån kommenterar att jag är fin, säger hon.

Finns också många fördelar

– Vi håller på att ta fram metodmaterial, ett som riktar sig till skolan och ett till föräldrarna. Vi ser i den här undersökningen att föräldrar till barn med diagnoser ofta är mer oroliga, och den här oron är ofta befogad, säger Karin Torgny.

Men hon tycker också att det är viktigt att påpeka att internet har stora fördelar för unga med diagnoser, de kan t. ex. träffa kompisar och få kontakt med andra som har liknande diagnoser. Det har varit väldigt positivt för Isabella Ljunggren.

– Jag tyckte det var så jobbigt att prata med folk som står framför och hålla ögonkontakt, så det var ju mycket enklare framför en datorskärm, avslutar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".