Regeringen vill stärka transpersoners rättigheter. Aleksa Lundberg: "Det räcker inte"

1:44 min

I en debattartikel i Dagens Nyheter presenterar regeringen idag sin nya strategi för att stärka transpersoners rättigheter. Bland annat ska transpersoner innefattas i lagstiftningen kring hatbrott och hets mot folkgrupp. Men den nya strategin är inte tillräcklig, tycker transaktivisten och skådespelaren Aleksa Lundberg. 

– Det är lätt att gå och och göra ett uttalande och säga att det här är värsta grejen. Det är det inte. Det är en självklarhet att vi ska omfattas av hets- och hatbrottslagstiftningen. Vi är en av de mest utsatta grupperna i världen, säger Lundberg.

debattartikeln, skriven av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), justitieminister Morgan Johansson (S) och folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S), berättar man också om en tänkt lag som lag som ska ge rätt till ersättning för de transpersoner som har steriliserats i samband med en könskorrigering, vilket den tidigare lagen krävde.

"Ska inte behöva dö innan ersättning"

Regeringen hoppas kunna presentera den nya lagen senast 2018,något som Aleksa Lundberg tycker är oroväckande långt borta eftersom många av dom som har rätt till ersättningen börjar bli gamla.

– Vill regeringen göra krafttag för transpersoners rättigheter, så ska de se till att vi får skadeståndet nu. Jag personligen kan vänta hur många år som helst, men de som är äldre än mig, kanske till och med väldigt gamla idag, de ska inte behöva hinna dö innan de får skadeståndsersättning.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, med ansvar för HBTQ-frågor i regeringen, tycker det finns mycket kvar att göra för transpersoner.

-- Det räcker inte. Det mesta eller i alla fall mycket återstår, så det finns mycket att göra när det gäller HBTQ-personers rättigheter. För mig och för många med mig går det inte tillräckligt snabbt och det är därför det är viktigt att vi gör det snabbt.

Vill ha lägre åldersgräns

Något som många transpersoner väntar på, men som inte nämns i regeringens nya strategi, är en förändring i könstillhörighetslagen, som man vill ska bli enklare och ge en lägre åldersgräns för att byta juridiskt kön, vilket idag är väldigt komplicerat.

– Komplicerat och långdraget och man undrar också varför händer det ingenting, varför kommer inga besked om när den blir verklighet? säger Aleksa Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista