Två p-stavar har försvunnit i Moas kropp

1:45 min

Två stycken p-stavar har försvunnit i Moa Günes kropp. Den första lyckades läkarna hitta och operera ut, för att sedan sätta in en ny. Nu är den andra p-staven spårlöst försvunnen.

Göteborgs-posten var först med nyheten om p-stavarna, alltså ett sorts preventivmedel som man sätter in i överarmen, som försvunnit i Moa Günes kropp. Moa Günes tror att de antingen inte har satt in en p-stav men sagt att de gjort det, eller att de har satt in en som vandrat bort från hennes arm.

Jag har ultraljudat den två gånger och magnetröntgat den en gång. Det jag har läst är att om den sätts in ett kärl så kan den föras mot lungan. Och hur känns det? Ja, jätteobehagligt.

Väldigt ovanligt

Kristina Gemzell Danielsson är professor vid Karolinska institutet och överläkare inom obstetrik och gynekologi. Hon säger att det är väldigt ovanligt att det här händer. Hon menar att p-stavar är det mest effektiva preventivmedlet och att det är säkert så länge staven sätts in på rätt sätt.

– Det är extrem otur, det ska inte hända. Dels så finns det en uppdatering av den ursprungliga p-staven med en införare som ska göra insättningen ännu säkrare, plus att man ska kunna känna staven direkt efter insättning. Sedan innehåller den nu ett ämne som ska göra att den syns på röntgen, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Väntar på provsvar

Moa Günes har nu fått lämna blodprov som skickas till Holland för att analysera om hon har könshormonet gestagen, som p-stavar utsöndrar, i sitt blod. Hon har nu väntat på provsvaret i ungefär en månad och vet inte vilket resultat hon vill få.

– Jag vet inte vad jag hoppas mest på. Antingen kan den finnas någonstans i kroppen där det är riskfyllt att operera, eller så hittar de den inte, och det betyder att jag inte blivit gravid på tre år. Då är det ju ett annat bekymmer, säger hon.

Sedan 2010 har fem liknande ärenden om p-stavar anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Alla har med isättning, uttagning eller lokalisering av p-stav att göra.