Socialstyrelsen lovar att titta på det här
Foto: Pontus Lundahl/TT. Graffitimålning: Rosanna Sandberg.
Vestibulit - P3 Nyheter granskar

Efter P3 Nyheters granskning: Socialstyrelsen vill utreda om vården för vestibulit behöver bli bättre

Socialstyrelsen: "Jag vet att vi kommer ha en dialog med regeringen"
1:22 min

När socialstyrelsen fick veta att många inte får rätt hjälp för vestibulit för sex år sedan gjorde de ingenting. Nu, efter P3 Nyheters granskning vill de analysera problemet.

Många personer som lider av vestibulit, alltså smärtor i underlivet, får inte rätt hjälp. Socialstyrelsen som bland annat ansvarar för att ta fram riktlinjer och rekommendationer inom vården i Sverige larmades redan för sex år sen om den här situationen. Men nu kan P3 Nyheter avslöja att Socialstyrelsen inte gjort något alls.

– Här har vi ju uppmärksammats på problemet men det har ju uppenbart inte hänt något på sex år, säger Lars-Torsten Larsson som är avdelningschef för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård på Socialstyrelsen.

Han tillägger även att de kommer ta upp detta med regeringen.

– Vi kommer ta en dialog med regeringen kring att påbörja en analys om diagnosen vestibulit, säger Lars-Torsten Larsson.

Lyssna på vår podd: Vestibulit - P3 Nyheter granskar

Riktlinjer tas fram efter Socialstyrelsens rekommendationer

– Jag tycker att det är ett problem om vården ser olika ut i landet. När vi tar fram riktlinjer så gör man det ofta på rekommendation ifrån Socialstyrelsen och ännu har vi inte fått någon sån rekommendation, säger folkhälsominister Gabriel Wikström.

Efter P3 Nyheters granskning lovar alltså Socialstyrelsen att de ska titta på detta.

Kan det vara så att vi om 6 år ses här och det inte finns något skrivet om vestibulit på Socialstyrelsen efter vårt möte?

– Det hade varit helt omöjligt eftersom jag vet att vi kommer ha en dialog med regeringen kring vestibulit, säger Lars-Torsten Larsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".