Krogchefen efter vakternas rasistiska kommentarer: Vakter växer inte på träd

1:44 min

Vakter som jobbar på tre av Malmös stora nattklubbar hänger ut klubbesökare i en Facebook-grupp med namn och bild, och skriver rasistiska kommentarer om dem.

 "Hon kan åka hem till bananlandet". Det skrev några vakter i Facebook-gruppen som kommentar till en bild på en tjej som sagt ifrån när hennes kompis inte fick komma in på klubben där vakterna jobbade. Aftonbladet avslöjar en rad rasistiska uttalanden i en grupp som vakter använder för att delge varandra om olika besökare på klubbarna.

– Tanken i sig att delge varandra om vad som hänt under kvällen är inte fel. Sen hur man valt att uttrycka sig är ju fel, säger Mikael Ahlqvist som är VD för Etage-gruppen som har hand om klubbarna där vakterna jobbar.

Hänger ut människor med namn och bild

Facebook-gruppen är nu nerstängd, men hade 24 medlemmar som alla var vakter på tre olika nattklubbar kring Lilla torg i Malmö. Enligt Aftonbladet ska omkring 50 personer ha blivit uthängda med namn och bild i gruppen. I flera fall skryter vakterna om övervåld och kommenterar personerna rasistiskt, bland annat med N-ordet.

– Ibland måste man få kommunicera utan att arbetsgivaren är där som ett vaktande öga. Jag får utgå att det är såpass vuxna människor att det inte kommer hända igen, säger Mikael Ahlqvist.

 Jobbar i köpcentrum på dagarna

Flera av vakterna är på dagtid anställda av vaktbolaget Securitas och jobbar bland annat i gallerior, enligt Aftonbladet.

– Kan vi välja bort rasister i en rekrytering så gör vi naturligtvis det. Men vi kan ju tyvärr inte se vad människor tycker och tänker, säger Ronny Fredriksson som är press- och förhandlingsansvarig på Securitas.

Securitas säger att de kommer se över vilka de rekryterar, men eftersom vakterna har använt Facebook-gruppen när de jobbat på Etage-gruppens klubbar så tycker han att ansvaret ligger hos dem.

– Ja, de borde väl göra som oss och ha något personalmöte ibland och prata om etik och värderingar helt enkelt.

"Måste få utbyta information"

– Vakter växer inte på träd. En människa som blir utslängd eller belagd med handfängsel, han har ju gjort någonting ju, konstaterar Mikael Ahlqvist.

Jo men oavsett om man har gjort något så är det ju rasistiskt och använda N-ordet.

– Jo precis, och det ställer jag mig inte bakom. Men informationssyftet som sidan hade från början tycker jag är viktigt, avslutar Mikael Ahlqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista