Bild på en kille hos frisören.

Trots kritik får frisörelever ingen uppdaterad utbildning

Ingen uppdaterad utbildning trots kritik
2:04 min

Flera frisörelever som P3 Nyheter pratat med känner inte att de kan klippa lockigt hår eller afrohår. En anledning kan vara att det inte ingår i gymnasiets utbildning.

Många med lockigt eller afrohår är kritiska över att de inte hittar någon frisör som kan klippa deras hår. Det här har pratats om ett tag men Skolverket ser inget behov av att diskutera det vidare. Samtidigt är det flera frisörelever på gymnasiet som känner att de inte kan klippa lockigt eller afrohår men vill lära sig. En av dem är Songül Ismail.

Jag har jättemånga vänner som har afro eller lockigt som vill att jag klipper dem men jag vågar inte för jag kan inte. Alla har inte rakt eller asiatiskt hår som vi får lära oss.

Ingår inte i utbildningen

En anledning till att eleverna inte känner att de kan klippa alla hårtyper kan vara att det inte ingår i gymnasiets utbildning.

I vissa frisörprogram får eleverna själva välja om de vill gå en specialkurs för afrohår men den är inte obligatorisk och finns inte tillgängligt överallt. Att den inte är det kritiserades redan 2015, men ingenting verkar hända.

Emelie Fredriksson har tidigare arbetat som frisörlärare på en privat skola men har nu en egen hårsalong i Göteborg och har störst fokus på just lockigt hår. Hon menar att det inte borde vara så svårt att lägga in lockigt och afrohår i grundkunskapen.

– Det är som att lära sig alfabetet, klart du måste lära dig de annars kan du inte skriva. Hår finns ju i många texturer men just hår är ändå delat i några stora delar och då är lockigt en stor del av det, säger hon.

Ser inte problemet

Men Hans Almgren som är ansvarig för hantverksprogrammen på Skolverket ser inget problem i att det inte finns i grundkunskapen men han har inget tydligt svar på varför det inte har diskuterats. Eller hur det skulle kunna förändras.

– Grundtekniken lär alla elever sig men sen är det olika specialiseringar.

Samtidigt har elever och frisörer vi talat med påpekat problemen.

– Ja men ingen elev kan inte få allt, säger Hans Almgren som istället menar att utbildningen bygger på att man själv kan skaffa sig ytterligare kompetenser senare.

Men Emelie Fredriksson håller inte med om att det inte skulle finnas ett lokalt behov.

– Eftersom det är så många som hör av sig till mig runt om i Sverige så lär det ju finnas ett behov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".