Bild på Sanja och en skärmdump av det fejkade kontot.
Foto: Caroline Kernen/Sveriges Radio

Sanja hittade sina bilder på någon annans Facebook

Sanja: "Äckligt att någon har talat i mitt namn"
2:03 min

Över 6000 anmälda brott om olovlig identitetsanvändning har kommit till polisen sen den nya lagen började gälla i somras. Än så länge har bara en person åtalats och dömts.

– Det är äckligt att någon har talat i mitt namn, sagt saker som jag inte skulle ha sagt. Det är obehagligt, jag vet ju inte vad den personen har använt profilen till, säger Sanja Miljanic.

En bekant till henne skickade en länk som hon klickade på. Det visade sig vara en Facebookprofil full med bilder på henne. Profilbilden, headern – allt. Men med ett annat namn.

"Räcker med att jävlas"

Den nya brottsrubriceringen olovlig identitetshandling började gälla första juli i somras. Den innebär att det nu är kriminellt att använda någon annans identitetsuppgifter t.ex. i sociala medier. Det kan ge böter eller upp till två års fängelse.

Enligt polisen kan det nu räcka med att man använder någon annans foton på Facebook även om det inte är för att tjäna pengar, utan bara för att jävlas.

– Så fort den man jävlas med känner att det här var otrevligt på något sätt, inte ekonomiskt bara känslomässigt, då är brottet fullbordat, säger Jan Olsson som är förundersökningsledare på polisens Nationella bedrägericenter.

Svårt att hitta misstänkt

På de här fyra månaderna som har gått har över 6000 brott om olovlig identitetsanvändning anmälts till polisen, men än så länge har bara en person åtalats och dömts för brottet. Jan Olsson säger att det i många fall kan vara svårt att hitta någon misstänkt.

– De flesta av dessa fall kommer inte bli lösta, men vi kan nu utreda någon som utger sig för att vara någon annan, redan innan den begår ett bedrägeri. 

Han säger att samhällets signal är det viktigaste med den nya lagen.

– Jag tror att några få procent av de som annars skulle ha använt någon annans identitet för att jävlas kanske kommer fundera en extra gång när de vet att de kan få två års fängelse på straffskalan.

Sanja Miljanic tror inte att polisen kommer hitta den som skapade profilen.

– Men det känns ändå bättre att anmäla, eftersom det är obehagligt att någon så länge använt ens profil.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".