En sax och en kam, samt texten "Jag hade tre centimeter hår kvar"

Chantelles hår ramlade av efter en rakpermanent

"Det var inte roligt. Jag hade tre centimeter hår kvar"
1:30 min

Efter P3 nyheters inslag om frisörelever som inte får obligatorisk grundkunskap om lockigt eller afrohår för att skolverket inte tycker det behövs är det många som har reagerat. Chantelle Nabi är en av dem.

När frisören Chantelle Nabi var yngre hade hon afrohår ner till höfterna, men på grund av att de i hennes klass kastade in pennor i håret och skämtade om det bestämde hon sig för att rakpermanenta håret. 

– Varenda frisörsalong jag knackade på sa till mig att de inte kunde göra behandlingen, eftersom de inte kunde min hårtyp. Jag respekterade det och vände mig till någon som jobbade svart hemma för att jag inte hade något annat alternativ.

Men det visade sig att det inte fungerade.

Tyvärr så var det inget roligt. Jag hade tre centimeter hår kvar efter den händelsen.

I dag har Chantelle Nabi sin egen frisörsalong i Malmö, och hon har i sin salong fått många kunder med liknande upplevelser som hennes egen. Hon var först afrospecialiserad men valde att lära sig andra hårtyper så som lockigt och rakt hår för att inkludera alla hårtyper.

Namninsamling 

Efter att skolverket sagt till P3 Nyheter att de inte tycker det finns ett behov av att ändra så att lockigt och afrohår finns med i frisörelevers grundkunskap, reagerade frisören Emelie Fredriksson som nu har startat en petition. Eftersom den är så pass nystartad vet hon inte vad resultatet kommer att bli men hon hoppas att det blir grunden till en förändring.

Jag har kommit i kontakt med många som äntligen känner att de hittat någon som förstår. Då öppnar de sig och berättar om sina skräckupplevelser. Det är hemskt att höra om kunskapsnivån och om hur frisörer har behandlat många.

Även Chantelle Nabi tror det är bra med en petition.

– Jag tycker det är ett bra initiativ och något som Skolverket kanske borde se över och se hur man kan införa det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".