Bild på Felicia när hon tränar och en mobiltelefon.
Felicia fick inte de sunda träningsråd som hon hade hoppats på. Foto: Privat

Felicias ätstörningar triggades av personlig tränare på nätet

"Jag fick tillbaka en skev bild av hälsa"
1:37 min

Felicia Stålhand tog hjälp av en personlig tränare, PT, på nätet. Hon hade tidigare haft ätstörningar och det triggades igång när hon fick rådet att börja med periodisk fasta.

Trots att Felicia Stålhand skrev till PT:n att hon hade haft ätstörningsproblem tyckte han att hon skulle börja med periodisk fasta. Då skulle hon äta klockan tolv, tre och sex för att sedan fasta resten av tiden. Hon hade tidigare gått ett program för sina ätstörningar. Där hade det varit viktigt att äta regelbundet och inte ha långa uppehåll.

Jag märkte att det kastade om mitt huvud igen.
Jag fick tillbaka en skev bild av hälsa.

Felicia Stålhand fastnade för PT:n efter att ha sett bilder på vältränade kroppar i sociala medier. Men hon fick inte de sunda träningsråd som hon hade hoppats på.

– Jag hade haft problem med ätstörningar under ganska många år och ville väldigt gärna hitta en balans. Den balansen tänkte jag att jag skulle hitta genom den här PT:ns hjälp, säger hon.

Vem som helst kan bli PT

Personlig tränare är inte en yrkesskyddad titel, vilket betyder att vem som helst kan kalla sig för PT.

När P3 Nyheter ringer de stora gymkedjorna säger alla att de jobbar aktivt för att deras PT:s inte ska fokusera på utseende eller vikt, utan på hälsa. På Friskis & Svettis tror personalen att det kan finnas tveksamma PT:s på nätet.

Gustav Wiel-Berggren som är branschansvarig på Almega friskvårdsföretagen tycker att det finns problem med att personlig tränare inte är en yrkesskyddad titel. Han säger att det finns många bra och seriösa tränare men att det också kan finnas de som bara skapar en sida på nätet och skriver att de är PT.

Konsekvenserna blir att det kommer uppstickarföretag som saknar utbildning, där det kanske är egenföretagare som kallar sig för PT och säger att de ska hjälpa kunder. Men inte har rätt kunskap om vare sig träning eller kostvanor"

Finns även positiva exempel

Terese Alvén är utbildad PT och föreläser om ätstörningar och idrott. Hon tycker att det finns många positiva exempel, men är också kritisk till branschen.

– Om man själv känner att nej men jag gör rätt, jag har sunda värderingar och jag sprider sunda budskap till mina klienter, då behöver man ju inte ta åt sig av det här. Men tyvärr vet jag att det inte är så överallt, säger hon.

Almega ska nu jobba för att godkänna olika friskvårdsföretag och gym. De tror att det i förlängningen kommer göra att kraven på personliga tränare höjs, för att företaget ska få godkänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".