Märken efter tortyr.
1 av 2
Märken efter tortyr i ett läger i Sinai i Egypten Foto: Oded Balilty/AP
Josefina Hagman
2 av 2
Josefina Hagman överlevde skräcken i El Salvador. Nu ägnar hon mycket tid åt sin hobby. Foto: Maria-Elena Zelaya/Sveriges Radio

Läkarstudenter ska lära sig hjälpa torterade människor

Josefina drabbad: Såg hur de torterade min syster
1:43 min

Nästa år ska läkarstudenter på Lunds universitet få lära sig mer om bland annat personer som blivit utsatta för tortyr.

P3 Nyheter har träffat Josefina Hagman. Som 16-åring togs hon och hennes syster till fånga av dödskvadroner i El Salvadors inbördeskrig.

– Jag kallade dem mordinstruktörer. Det var en av de som jag såg tortera min syster. Den tanken följde efter mig överallt, hur jag såg min syster där.

Konstanta skrik, hot och sexuella ofredanden är några av de saker Josefina som 16-åring hann uppleva under de tre månader hon var fången. Här i Sverige skulle det sedan ta 30 år innan hon fick hjälp.

Enligt siffror från Röda korset finns i dag drygt 180 000 människor i Sverige som på olika sätt har upplevt tortyr. Det är en fördubbling på några år.

Sjukvården har fått kritik för att kunskapen är för låg och i slutändan drabbar dessa patienter. För Josefina skulle det ta 30 år innan hon fick hjälp.

– De vågade inte ens fråga om det.

Peter Svensson är programdirektör för läkarprogrammet i Lunds universitet där de till nästa år ska införa nya utbildningsmoment som handlar om just tortyr. Han menar att det är viktigt att läkarutbildningen uppdateras efter hur samhället förändras.

– Det bottnar ju i mänskliga rättigheter. Vi lever i en globaliserad värld i dag och personal inom sjukvården kommer ju med nödvändighet att möta personer som har blivit utsatt ocg då är det mycket värdefullt att ha verktyg som gör att man kan hantera en sån situation, säger han.

Karolinska, Uppsala och Göteborgs Universitet belyser i dag kort om ämnet i läkarprogrammen. Enligt Peter Svensson är det inte bestämt än hur Lunds universitet ska lägga upp momentet i deras utbildning.

Men det är inte bara kunskap om tortyrdrabbade som kommer att finnas med nästa år utan även närståendes våld mot kvinnor och barn, förklarar Peter Svensson vid Lunds universitet.

– Det är ju olika varianter på det här. Men att det ska med i undervisningen och att det på något sätt ska finnas med i examinationen är vi helt överens om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".