Många sörjer efter massakern i Orlando.
Många sörjer efter massakern i Orlando. Foto: Loren Elliott
Ett halvår efter massakern i Orlando

Överlevare efter Orlando: "Jag visste inte vart jag skulle ta vägen"

Folk är oroliga för hur långvariga psykiska trauman från massakern i Orlando ska hanteras, eftersom Florida är en av delstaterna i USA med lägst löner och högst andel invånare utan sjukförsäkring.

I dag har det gått ett halvår sedan massakern på gayklubben Pulse i Orlando. När gärningsmannen började skjuta fanns 320 människor inne på klubben. 49 av dem dödades. En av dem som överlevde var Brandon Wolf.

– De två personerna vi var där med var mina två allra bästa kompisar. Det var dem jag gjorde allt med, berättar Brandon Wolf.

Han och Eric Borrero gick till Pulse tillsammans med sina kompisar, paret Christopher "Drew" Leinonen och Juan Guerrero. Brandon och Eric var på toaletten när gärningsmannen började skjuta. De lyckades ta sig ut genom en nödutgång, men Drew och Juan hade inte samma tur.

Det är en svårt att komma på vad jag ska göra en fredagskväll, när jag skulle ha varit med dem. Det är svårt att komma på vem jag ska sms:a, när jag skulle ha sms:at dem. Det är de små sakerna som kanske känns triviala för alla andra som är svårast.

Många med trauman

När attacken mot Pulse hände hade Eric precis flyttat till Orlando. Han säger att han upplevt så mycket kärlek i Orlando att han är glad att det var där det hände, om det var tvunget att hända någonstans.

I början var det läskigt. Jag visste inte vart jag skulle vända mig, vart jag skulle ta vägen. Men nu kan jag sätta den ena foten framför den andra och börja bygga därifrån.

Utöver de dödade och skadade fanns runt 200 personer inne på Pulse när gärningsmannen började skjuta. En stor del av dem bär på psykiska trauman. Equality Florida har den senaste tiden tagit kontakt med anhöriga och drabbade för att dela ut de över 9 miljoner dollar som samlats in. Carlos Guillermo Smith, som är lokalpolitiker och har jobbat för organisationen Equality Florida, säger att det varit en stor hjälp för många.

Orolig för framtiden

Florida är en av delstaterna med lägst löner och högst andel folk utan sjukförsäkring. Majoriteten av de drabbade har latinobakgrund, en socioekonomiskt mer utsatt grupp än majoritetsbefolkningen. Trots hjälpen som strömmade in efter attacken är Carlos Guillermo Smith orolig för att staten inte är beredd på de långvariga effekterna av attacken.

– Min oro är att Florida är helt oförberedda på de långvariga effekterna av den sådan här tragedi. Florida är näst sämst i landet på att ge statligt stöd till behandling för psykisk ohälsa. Folk har det verkligen svårt och om ingenting görs kommer det att bli värre de kommande åren, säger Carlos Guillermo Smith.

Brandon Wolf och Eric Borrero säger att de har dagar då de känner sig okej, och dagar när de mår sämre.

– Jag hoppas att arvet från tragedin blir att vi var en plats för kärlek, att ingenting kunde stoppa oss. Vi ställdes inför enorm hat, men i slutändan var den övervägande kraften kärlek, säger Brandon Wolf.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".