Bild på en Lucias händer
Foto: Anna Hållams/TT

Ungsvenskarna postade nidbild av profeten Muhammed som lucia

"Det här är ett sätt att slå på de som ligger ner"
1:40 min

Dagen innan lucia publicerade Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Ungsvenskarna, en nidbild på profeten Muhammed som lucia på Facebook.

På den tecknade bilden har profeten Muhammed bröst och blont hår, bredvid honom står en flicka med niqab som enligt texten är "hens fru". De valde just Muhammed för att det inte skulle ge samma effekt att skämta om till exempel Jesus, säger Tobias Andersson som är ordförande för Ungsvenskarna.

Vi ville helt enkelt testa om alla de som var så tydliga med att vem som helst kan vara Lucia även stod upp för det i det här fallet. Det var rent strategiskt bättre att avbilda Muhammed för att kunna föra den här typen av debatt.

Det var när Åhléns delade en bild på Facebook av en svart pojke som var lucia som debatten tog fart om vem som får vara lucia och inte.
Men det är inte första gången en sådan debatt dragit igång.

2012 var en 14-årig flicka lucia i SVT:s traditionella firande. Händelsen väckte en våg av hat och rasism och blev senare en dokumentär.

Ingenting som förvånar

Rashid Musa är ordförande för Unga muslimer. Han blev inte förvånad när han såg Ungsvenskarnas bild.

De anspelar på den så kallade "islamiseringen" som pågår, den här föreställningen att muslimer tar över den svenska kulturen och traditioner. Jag tror inte att de bryr sig om vem och vad som är lucia utan det här är nog ett sätt för dem att slå på de som redan ligger ner.

Enligt honom är det viktigt att dra skillnad på skämt och avhumanisering av folkgrupper.

– Jag tror man har ett ansvar att se vilket samhällsklimat vi lever under och att man ska vara försiktig med hur man skämtar kring saker och ting. Att man får skämta är självklart. Men det handlar om hur man gör det och på vems bekostnad.

– Man kan dra paralleller till hur man framställde Moses och judar på 30-talet i Tyskland. Då var det också folk som tyckte att man måste kunna skämta om allt, men det ledde till att man avhumaniserade den judiska gruppen, vilket ledde till ett av våra värsta moment i historien, fortsätter Rashid Musa.

Vi har det senaste dygnet försökt att få en kommentar från moderpartiet Sverigedemokraterna men ingen har valt att kommentera. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth har delat bilden på sin facebooksida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".