Två män som pussas bakom en regnbågsflagga.
Enligt juristerna på RFSL är det vanligare med avslag i dag. Foto: Vadim Ghirda

Allt fler söker hjälp av RFSL för hbtq-asyl i Sverige

Fler hbtq-personer söker hjälp från RFSL
1:43 min

I år har RFSL företrätt fem gånger fler personer som söker asyl i Sverige på grund av sexuell läggning eller könsöverskridande identitet än förra året. Och enligt juristerna på RFSL blir det vanligare med avslag.

Enligt RFSL, Riksförbundet för hbtq-personer, är det fler och fler som vänder sig till dem för hjälp med att söka asyl i Sverige på grund av sexuell läggning. RFSL kan bland annat hjälpa till med rådgivning och vara juridiska ombud åt folk i deras asylprocesser.

Fem gånger så många i år

När RFSL är juridiska ombud fakturerar de Migrationsverket för det i efterhand när ärendet är klart. I år har RFSL fakturerat Migrationsverket för 25 ärenden jämfört med 5 förra året, alltså fem gånger så många.

– Jag har kontakt med 100–150 personer nu. För fem år sedan var det kanske 60–70 personer per år, säger Stig-Åke Peterson som varit jurist för RFSL i 40 år.

I dag är han pensionerad men fortsätter jobba ändå. Och han har fullt upp.

Magnus Kolsjö är vice förbundsordförande för RFSL. Han säger att de för tre år sedan bara hade en person som jobbade deltid, men att de nu ska anställa en fjärde jurist som jobbar med dessa frågor.

– Det är en stor ökning av vår kapacitet, säger han.

"Börjat ifrågasätta asylsökande"

Migrationsverket har inga siffror på hur många personer det handlar om, eller ifall det har ökat. Sofia Sjöö är hbt-samordnare på Migationsverket.

– Vi får inte föra statistik på det, så vi vet inte helt enkelt, säger Sofia Sjöö som är hbt-samordnare på Migrationsverket.

Många som söker hjälp hos RFSL gör inte det förrän de redan har fått avslag och vill överklaga. Och enligt juristerna på RFSL är det vanligare med avslag i dag, alltså att Migrationsverket gör bedömningen att man inte behöver skydd.

– Det som har skett de senaste åren är att man börjat ifrågasätta om den asylsökande är hbtq eller inte. Det är en ny tendens, säger Stig-Åke Peterson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".