Bild på Noora och Eva i tv-serien Skam. Foto: NRK/TT
Foto: NRK/TT

Rektorn på Skam-skolan trött på alla tv-turister

Rektorn på Skam-skolan trött på alla tv-turister
1:43 min

Skam har blivit en supersuccé världen över – men en plåga för skolan där den spelas in. Nu säger rektorn att hajpen blivit så stor att man tvingas sparka ut folk som befinner sig på skolan utan tillstånd.

Det är många som kommer bänka sig framför Skam i kväll när säsongsavslutningens sänds. Men många har också drömt om att kliva in i serien på riktigt.

– Vid ett par tillfällen så har grupper tagit sig in i byggnaden. De har inte öppnat klassrumsdörrarna men de har på något sätt varit direkt i närheten och tagit tag i elever som av olika grunder har varit i korridorerna, säger Hanna Norum Eliassen, rektor på Hartvig Nissens skola där Skam spelas in och där flera av skådespelarna går.

Vi önskar särskilt att de eleverna ska få vara ifred på skoltid och inte träffa fans nästan inne i klassrummen.

Problemet har nu blivit så stort att man bett lärare att vara särskilt uppmärksamma och be obehöriga att omgående lämna byggnaden.

I helgen sattes det upp en affisch utanför skolan om guidade Skam-turer i lokalerna för kostnader upp mot 750 kronor. Folk ställde sig i kö för det här, men allt bara var rekvisita till en video som skolans revygrupp spelade in.

– Så det var bara på skoj. Detta är ju en offentlig plats så folk kommer och tar bilder framför våra byggnader eller vid bänkarna där scener från Skam har spelats in och går igen, och det är helt okej.

Men någon Skamturism ställer sig alltså skolledningen inte bakom.

– Nej, och det kommer vi aldrig till att göra. Vi är en skola och vi ska ha fokus på undervisning och lärande, och vi önskar inte att ha detta i våra byggnader, säger Hanna Norum Eliassen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".