Bild på Naim, tagen bakifrån. Bild på Migrationsverket-skylt.

Expert kritiserar Migrationsverkets utredning av Naims fall

Kritik mot hanteringen av Naims fall
1:39 min

Naim, 16, får inte asyl i Sverige. Han säger att han är homosexuell, men Migrationsverkets bedömning kommer fram till att det inte är sannolikt. Nu kritiserar forskaren Rebecca Thorburn Stern utredningen.

– Jag tycker att det hade kunnat göras bättre, säger Rebecca Thorburn Stern.

Hon är forskare och docent i folkrätt och har forskat på trovärdighetsbedömningar i asylärenden när det gäller till exempel hbtq-fall.

Jag tycker att barnperspektivet i den här utredningen lyser med sin frånvaro.

Naim är 16 år. Han kom till Sverige och sökte asyl på grund av sin sexuella läggning. Han säger att han är homosexuell, men Migrationsverket ifrågasätter bland annat att han inte har lämnat mer detaljer kring sina tankar och känslor om sin sexuella läggning. Men Rebecca Thorburn Stern är kritisk.

Svar man kan förvänta sig av en vuxen

De frågor som ställs och svaren som utredaren vill ha är något man kan förvänta sig av en vuxen, inte av ett barn. För åldersfrågan är inte ifrågasatt. Han är 15 år när utredningen görs och förväntas svara på ganska abstrakta frågor.

– Frågorna förutsätter att det här är en person som haft förutsättningarna att reflektera över det. När han inte svarar som frågeställaren förväntar sig så uppfattas han som mindre trovärdig, fortsätter hon.

I sin forskning har hon sett att det är svårt med trovärdighetsbedömningar, att de har ett begränsat värde just för att de är så osäkra.

"Som ett lotteri"

RFSL har liknat Migrationsverkets bedömningar i sådana här fall med ett lotteri. De tycker att Naims fall ska tittas på igen.

Men Migrationsverket tycker att ärendet är tillräckligt utrett. Och hbt-samordnare Sofia Sjöö vill inte kalla det för ett lotteri.

Tycker du att man har tagit hänsyn till att det gäller ett barn?

– Vi har sagt att den här personen inte har gjort sin tillhörighet till samhällsgruppen sannolikt. Det är himla svårt att gå in i efterhand och kommentera när det är prövat i domstol, säger Sofia Sjöö och fortsätter:

– Det är en process. Vi har ett rättssystem i Sverige där vi har i uppgift att fatta ett beslut. Sen kan man överklaga det beslutet. Jag tycker att det är svårt att prata om ett lotteri, säger hon.

Naim har överklagat till högre instanser men beslutet står kvar. Han är orolig och mår dåligt.

– Vad ska jag göra? Jag vill leva som den jag är, i ett fritt samhälle, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".