Unga mäklare pressas av osäkra arbetsvillkor

1:28 min

Ser du realityserier och miljoninkomster framför dig när du tänker på mäklare? Det kan vara långt ifrån verkligheten. Nu larmar forskare på KTH om att unga utnyttjas i mäklarbranschen.

Om Julia inte skulle sälja någon lägenhet den här månaden så skulle hon inte få någon lön. Lönerna i mäklarbranschen är oftast helt baserade på provision.

– Jag lever själv, så jag har ingen att luta mig tillbaka på som kan betala mina räkningar, berättar hon.

Emma, en annan ung mäklare, berättar att en kollega låtsats vara från posten för att kunna lägga lappar i folks brevlådor om att hon vill sälja lägenheter i deras hus.

– Det är ju många som utnyttjas och det är ett branschproblem, säger Rickard Engström som forskar om mäklarbranschen på KTH.

Svårt att hitta kunder

Han menar att eftersom lön bara betalas ut om man säljer, så kostar mäklarna ingenting att ha på kontoren. Därför kan mäklarkedjorna ta in så många mäklare på kontoren att det blir svårt för de oerfarna att hitta kunder och få lön.

De här personerna som springer och delar ut lappar, de bygger samtidigt företagens varumärke. Ersättning bör kopplas till det. Man blundar för det så länge det inte är ett offentligt problem.

Han tycker att mäklarbranschen måste införa en garantilön för de nya mäklare som inte hunnit bygga upp en kundkrets och därför tjänar väldigt lite.

– Det har skett en förändring i branschen åt det hållet, säger Josefine Uppling, analyschef på branschorganisationen Mäklarsamfundet.

Hon säger att de är väl medvetna om problemen, men att det provisionsbaserade lönesystemet finns kvar för att det är många som uppskattar det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista